Het tragische ongeval dat atleet Ivo van Damme overkwam op 29 december 1976 staat me nog helder voor de geest. En elke keer als ik het album België opensla en aanland in het jaar 1980, komt de herinnering terug. Wie was Ivo van Damme?
Gerelateerde artikelen
Hij werd op 21 februari 1954 in Dendermonde geboren en begon zijn sportieve loopbaan als voetballer. Maar omdat hij goed kon sprinten schakelde hij al snel over op de atletiek. Hij specialiseerde zich op de 800 meter en in 1975 verbeterde hij het al twintig jaar oude Belgische record op deze afstand dat in handen was van Roger Moens.
De afgebeelde ongetande postzegel heeft slechts een oplage van 600 stuks. De ongetande zegels werden zonder gom vervaardigd. Zij werden op de achterzijde voorzien van een controlenummer en slechts beschikbaar gesteld voor een selecte groep mensen. Ze zijn niet geldig voor de frankering en worden door de Belgische Postadministratie geschonken aan hoge personaliteiten.
Zijn grootste successen zou Ivo van Damme echter behalen tijdens de Olympische Spelen van 1976 in Montreal. De Belgische Post gaf vanwege deze spelen een serie van drie postzegels uit, waarvan één gewijd was aan de atletiek, een hardloper. Ivo van Damme was een van de atleten in een sterk veld concurrenten die deelnamen aan de 800 meter en de 1500 meter. Op de 800 meter werd hij tweede na de Cubaan Alberto Juantorena en op de 1.500 meter eveneens tweede achter de Nieuw-Zeelandse favoriet John Walker. Twee zilveren medailles waren de beloning voor zijn harde trainingen. Hij was pas 22 jaar oud en beloofde veel voor de toekomst.
De Belgische Post had in de serie van drie postzegels ook een zegel opgenomen met een afbeelding van een zwemster en een met een springruiter. Had men bij deze serie gedacht aan de beste kansen om medailles te winnen? In elk geval kwam nog een zilveren medaille naar België, gewonnen door Michel Vaarten op de 1.000 meter tijdrit wielrennen. Daarbij drie bronzen medailles waarvan één eveneens voor atletiek. Karel Lismont werd derde op de marathon. De twee andere bronzen medailles waren voor het springconcours waarbij François Mathy derde werd en een voor het springconcours team.
Op 3 mei 1980 werd een postzegel met toeslag uitgegeven met een afbeelding van Ivo van Damme als hardloper.
Het ontwerp was van Oscar Hector Bonnevalle die ongeveer 800 postzegels heeft ontworpen waarvan zo’n 130 voor de Belgische Post. Op 20 februari 1993 is hij overleden. Achter Ivo op de postzegel de Olympische ringen. Zijn concurrenten laat hij ver achter zich. Bij de postzegel werden o.a. twee eerstedagenveloppen uitgebracht voor twee verschillende bijzondere stempels. De afbeelding van de hardloper met nummer 103 werd nogmaals gebruikt als basis voor de postzegel in 2006, alleen draagt hij daar geen zwarte spikes maar witte en sokken zonder zwarte band!
Op 29 december 1976 werd Ivo van Damme slachtoffer van een dodelijk verkeersongeval bij het stadje Bollène in Zuid Frankrijk in het Rhônedal. Ter nagedachtenis aan Ivo van Damme werd een jaar later in het Koning Boudewijnstadion een atletiektreffen georganiseerd dat de naam kreeg ‘Memorial van Damme’. In 2006 werd een blokje postzegels uitgegeven ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van dit evenement dat jaarlijks eind augustus wordt gehouden in het Heyzelstadion te Brussel. Het blokje bevat vijf postzegels met in het midden Ivo van Damme en links van hem zijn concurrenten die hem tijdens de Olympische Spelen in Montreal afhielden van goud. Rechts van hem ook twee atleten die op dezelfde afstanden records behaalden, Sebastian Coe (de Brit die in 2012 voorzitter werd van het Olympisch Comité te Londen) en Steve Ovett (eveneens een Britse atleet die vijfde werd op de 800 meter in Montreal). Een prachtige herinnering aan een veelbelovend sportman die helaas zijn eigen records niet meer mocht breken.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)