In 1935 hadden de Belgische Koning Leopold III, die zijn vader op 23 februari 1934 was opgevolgd, en Koningin Astrid drie kinderen: Josephine Charlotte, geboren op 11 oktober 1927, Boudewijn, geboren op 7 september 1930 en Albert, geboren op 6 juni 1934. Niemand kon vermoeden dat een jaar later een verschrikkelijk ongeluk zou gebeuren.
Gerelateerde artikelen
Op 10 april 1935 werden drie postzegels uitgegeven met een afbeelding van de drie ‘Koningskinderen’ zoals de foto gemaakt door Marcel Sternberger. Van links naar rechts zien we Prins Boudewijn, Prinses Josephine Charlotte en Prins Albert. De volledige naam van de prinses was Josephine Charlotte Ingeborg Elisabeth Marie José Marguerite Astrid prinses van België, hertogin van Nassau, prinses van Bourbon-Parma. In het Kasteel van Stuyvenberg, in het koninklijk domein te Laken in Brussel, groeide zij op, samen met haar broers. Op 29 augustus 1935 verloren de kinderen hun moeder na een ernstig auto-ongeval te Küssnacht am Rigi aan het Vierwoudstedenmeer in Zwitserland. Zij werd slechts 29 jaar.
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de geboorte van Koningin Astrid werd op 31 oktober 2005 een blokje uitgegeven met daarop afgebeeld een foto van haar met haar drie kinderen in de tuin van het Kasteel van Stuyvenberg. Astrid Bernadotte was de dochter van Prins Karel van Zweden.
Een postzegelserie met toeslag ten behoeve van de tuberculosebestrijding werd uitgegeven op 1 december 1937. Wie de foto heeft gemaakt is mij niet bekend. Een prentbriefkaart die ook als maximumkaart is gebruikt door de Sociale Diensten van het Nationaal Werk tot Bestrijding der Tuberculose geeft daarop ook geen antwoord.
Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de oprichting van het Internationale Rode Kruis werd op 1 april 1939 een serie postzegels met toeslag uitgegeven met naast de portretten van Henri Dunant en Florence Nightingale twee verschillende foto’s waarop de drie koningskinderen zijn afgebeeld. Een foto met Koningin Elisabeth met haar kleinkinderen en een met Koning Leopold III met zijn kinderen. Op 7 juni 1944, de dag na de invasie in Normandië, werd Koning Leopold III door de Duitsers naar kasteel Hirschstein in Saksen gedeporteerd. Een dag later werd de Koninklijke familie waaronder Josephine Charlotte, eveneens onder huisarrest geplaatst in het kasteel in Duitsland.
Het duurde tot 14 maart 1953 voordat weer postzegels verschenen met een afbeelding van Josephine Charlotte. Op 9 april 1953 trouwde zij met Jan (Jean) van Luxemburg, de latere groothertog van Luxemburg. De serie van 6 postzegels met toeslag toonde echter een geheel andere Josephine Charlotte. Zij werd afgebeeld als verpleegster naar een foto genomen door Robert Marchand. De toeslag was bestemd voor het Rampenfonds van het Belgische Rode Kruis en het geld werd besteed aan de verlichting van de noden ontstaan door de grote overstroming van de kuststreek en het gebied rond Antwerpen, bij ons de Watersnoodramp genoemd.
De postdienst van Luxemburg gaf op 1 april 1953 een serie van zes postzegels uit met een afbeelding van Prinses Josephine Charlotte en Erfprins Jan van Luxemburg naar aanleiding van hun huwelijk.
Groothertogin Charlotte droeg op 4 mei 1961 de regering over als stadhouder aan haar zoon Jan en op 12 november 1964 deed zij afstand van de troon ten gunste van haar zoon. Op 11 november 1964 werden twee postzegels uitgegeven om de troonsbestijging van het paar te vieren. Prinses Josephine Charlotte werd daardoor Groothertogin van Luxemburg.
Ter gelegenheid van het Groothertogelijk bezoek aan Brazilië werden Jan van Luxemburg en Josephine Charlotte afgebeeld op een Braziliaanse postzegel uitgegeven op 17 september 1965.
In 2003 werd het gouden huwelijksfeest gevierd. Nog geen twee jaar later, op 10 januari 2005, overleed Josephine Charlotte op 77 jarige leeftijd in het kasteel Fischbach waar het paar sinds het aftreden van Jan in 2000 woonde. Zij werd op 15 januari 2005 gecremeerd en haar as werd bijgezet in de kathedraal van Luxemburg.
Reacties (1)
Mooi overzicht. Wie de foto genomen heeft die is gebruikt voor de reeks tuberculosebestrijding 1937, is mij ook onbekend. Misschien is het Germaine Van Parys (geboren Eberg, 1893-1983), die in het interbellum nogal wat foto’s heeft gemaakt van de Belgische koninklijke familie.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)