De Tour de France werd in 2016 gestart op het rotseiland Mont Saint-Michel gelegen in de baai aan de monding van de kustrivier Couesnon tussen Bretagne en Normandië. Op het kleine eiland staat een grote middeleeuwse abdij met sinds 1898 op de torenspits van de abdijkerk een beeld van de heilige Michaël.
Gerelateerde artikelen
Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij Avranches en is met een smalle dam en lage brug verbonden met het vasteland. Daarover mogen alleen voetgangers en er rijdt een pendelbus voor de toeristen. Het eiland met de abdij werd in 1979 door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Tot zo ver de toeristische gegevens.
In 1929 werd een postzegel van 5 Franc uitgegeven waarop het eiland en abdij Mont Saint-Michel is afgebeeld. De zegel werd uitgevoerd in plaatdruk in een mooie donkerbruine kleur. Voor de druk werden verschillende soorten papier gebruikt van vrijwel wit tot crèmekleurig. Ontwerper was Fernand Bivel en de graveur Abel Mignon.
Franse gespecialiseerde postzegelverzamelaars zijn vooral op zoek naar zogenoemde hoekblokken met daarop een drukdatum. Zij noemen dat ‘coin daté’. Onderkend wordt dat de postzegel is uitgebracht in verschillende oplagen en verschillende tandingen en variëteiten.
Zo bestaat een variëteit waarbij de lucht boven het eiland zeer magertjes is weergegeven en de torenspits lijkt alsof deze is beschadigd.
Daarentegen zijn de postzegels met een zwaar aangezet wolkendek en een stevige toren veel meer voorkomend.
De eerste oplage was van 18 september 1929 gezien de drukdatum op de velrand. Waarschijnlijk is daarna de drukplaat afgekeurd en de postzegel opnieuw gegraveerd. Nu met veel steviger lijnen en punten. Ook de contouren van de abdij met de toren en het eiland zelf werden veel ‘steviger’. De eerste oplage die ik aan de hand van de data op de hoekblokken heb gezien was 18 december 1930, maar vroegere data kunnen voorkomen. Dat er vele oplagen zijn geweest bewijzen de data die ik verder heb gezien: 18 maart 1932, 13 januari 1933, 25 november 1936, 1 december 1936, 3 december 1936, 5 december 1936 en 28 oktober 1937. Maar er kunnen er nog wel meer zijn. Daardoor zijn de variëteiten ontstaan, ander papier, andere samenstelling van de kleur, andere tandingen.
Ook de twee andere postzegels, van 10 Franc met een afbeelding van de haven van La Rochelle en 20 Franc met het aquaduct Pont du Gard over de gelijknamige rivier zijn in diverse oplagen gedrukt en hebben ook vele variëteiten in papiersoort, drukkleur en tanding. Alleen al deze drie postzegels geven de verzamelaar heel veel zoekplezier en mogelijkheden om zoveel mogelijk variëteiten bij elkaar te krijgen.
De postzegel van 2 Franc met een afbeelding van de Arc de Triomphe in Parijs wordt ook wel tot de bovenstaande uitgiften gerekend, maar van deze zegel ken ik geen opvallende variëteiten. Probeert u ook wel eens meer diepgang in het verzamelen te bereiken dan alleen het hokjes vullen in uw album?
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)