Ter gelegenheid van de nationale Postzegelshow Postex 2016 op 14, 15 en 16 oktober in de Amerikahal in Apeldoorn geeft PostNL het postzegelvel Dag van de Postzegel 2016 (DvdP, oplage 82.000 velletjes) uit. Het tien postzegels tellende velletje is geïnspireerd op de Jubileumzegels 100 jaar onafhankelijkheid in 1913 (nvph 90 t/m 101) van architect/ontwerper Karel de Bazel (1869 – 1923). Deze emissie is de vijfde in de DvdP-reeks van grafisch ontwerper Ingmar Birza (2012 t/m 2016), die steeds aandacht schenkt aan de historie van de postzegel in Nederland.
Gerelateerde artikelen
Lees hierover meer in het postzegelblog-artikel 25 oktober 2015: Dag van de Postzegel: maar één beeld-doorlopende postzegel.
Jubileumzegels 100 jaar onafhankelijkheid
Na de Napoleontische periode keerde het Huis van Oranje in 1813 terug in Nederland. Het eeuwfeest van de herstelde onafhankelijkheid werd in 1913 met twaalf gelegenheidspostzegels bekroond. Architect-postzegelontwerper Karel de Bazel heeft ruimtelijk ogende architectuurdecoraties in de Jubileumpostzegels (opgebouwd uit zeven omkaderde vlakken) aangebracht.
Een samenvoeging van vier koninklijke portretten van Willem I (100 ct, nvph 98), Willem II (250 ct, nvph 99), Willem III (5 ct, nvph 92) en Wilhelmina (1000 ct, nvph 101) met getrapte kaders (afleidingen van de decoratieve kaders van de oorspronkelijke Onafhankelijkheidspostzegels 1913) siert de Dag van de Postzegel 2016.
De maatvoeringsbreedte van typografie, lijnen rondom de portretten en op velletjes-velranden komt overeen met die van de eigentijdse sorteerhaak van 0,7 mm (rechtsboven). Hiermee wordt het verleden met het heden verbonden middels de historische vormgevingstraditie met de moderne vormgevingstechniek.
Klik op de afbeelding hierboven voor een vergroting
Architect De Bazel heeft o.a. de hoofdkantoren van de Nederlandsche Heide Maatschappij (NHeM) in Arnhem en die van de Nederlandsche Handel Maatschappij (NHaM) aan de Vijzelstraat in Amsterdam ontworpen.
De postzegelomkadering van landsnaam én frankeerwaarde komt geheel overeen met de decoratieve omlijsting van de naamaanduiding Nederlandsche Heide Maatschappij in reliëf boven het voorportaal van het NHeM-hoofdkantoor. Het geometrische meanderwerk *) (aanwezig links- en rechtsboven bij de 1 en 10 gulden-postzegel) is ook toegepast als reliëfwerk boven de Safe Deposit-toegangsdeur van het gebouw van de NHaM. Dit indrukwekkende gebouw bezit een rijk gedecoreerde voorgevel met daarin verticale reliëflijnen van dichte plinten en blinde nissen.
*)Dit decoratieve element (ook veelvuldig in vloertegels aanwezig) hangt samen met theosofische oosterse denkbeelden, die De Bazel aanhangt en in zijn werk toepast. De meetkundige principes zijn op metafysische en universele waarden gebaseerd.
Vel Dag van de Postzegel 2016
Een opschoning (ontdoen van de hoofdzaak afleidende bijzaken) én strakke ordening van een aantal ornamenten van de Jubileumzegels 1913 als typografie, kaders en velranden is rondom de vier koninklijke portretten toegepast:
- Gespiegelde leeuwen zijn verdwenen.
- Decoratieve kaders (omlijstingen nabij portretten, landsnaam, jaartallen, frankeerwaarden en leeuwen) met kruisjes, schakels, driehoeken zijn afgevoerd.
- Het rondhoekig lijnenspel en de appeltjes-van-oranje als vulling zijn niet meer aanwezig.
- Postzegel en NHaM-gebouw stemmen door de overmatig omvangrijke detaillering met elkaar overeen.
De oorspronkelijke postzegels bezitten een tegengestelde lijnvoering ten opzichte van die van de Dag van de Postzegel-postzegel: slap rondhoekig lijnenspel tegenover een krachtig & strak rechthoekig lijnenspel.
Postzegel Dag van de Postzegel 2016
Het essentiële van de geometrisch uitgevoerde Jubileumzegels 1913 is door bovenstaande benadering in het groepsportret van de Dag van de Postzegel 2016 overgebleven:
- Een strak grafische lijnvoering op postzegel en boven- en ondervelrand.
- Getrapte lijnkaders nabij de vier achthoekige koninklijke portretten (met raster-achtergrond én strakke en getrapte randen).
- De grootte en kleurkeuze (bestaande uit verwante tinten) van de portretten komt overeen met die van de oorspronkelijke postzegels.
- De aanwezigheid van de sorteerhaak (rechtsboven onder de ‘D’ van de landsnaam) doorbreekt de symmetrie van postzegelafbeelding enigszins, waardoor er dynamiek in het postzegelontwerp terecht is gekomen.
Van de vier verschillende Onafhankelijkheidspostzegels bezitten twee postzegels met de beeltenissen van Willem I en Wilhelmina de initialen ‘DB’ van architect De Bazel net onder het midden van de jaartallen 1813-1913. Naar aanleiding daarvan stelt ontwerper Ingmar Birza: “Ik kon de verleiding niet weerstaan om dat nu ook te doen, maar dan op de velrand. Gezien de initialen van ons bureau ‘BD’ hoefde ik alleen maar het monogram te spiegelen.”
Reacties (1)
Interessant!
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)