Het behendigheidsspel badminton bestaat al heel lang. Het zou in het begin van de 19de eeuw zijn ontstaan in het voormalige Brits Indië. In 1873 werd het voor het eerst gespeeld op het landgoed van de Britse Duke of Beaufort met de naam Badminton House, in het graafschap Gloucestershire. In 1949 vond het eerste badminton toernooi plaats. De bedenker was George Alan Thomas, zelf een verwoed badmintonner die al vijf keer het ‘All-England Badminton Championship’ had gewonnen.
Gerelateerde artikelen
Het toernooi, ook wel ‘World Men’s Team Championchips’ genoemd is naar hem vernoemd. Badminton wordt thans veel beoefend in de Oost Aziatische landen zoals China, Vietnam, Maleisië en Indonesië. De Thomas Cup werd van 1949 tot en met 1982 om de drie jaar gehouden. De Indonesische postdienst heeft vanaf 1958 heel veel aandacht besteed aan de Thomas Cup door er series postzegels aan te wijden.
De eerste serie werd uitgegeven op 15 augustus 1958. In elk vel van de warde van 25 Sen komt een plaatfout voor, waarbij de ‘speler’ op het deksel van de trofee schijnbaar zijn arm strekt. Het toernooi vond plaats in Singapore en werd gewonnen door Indonesië.
Het toernooi in 1961 vond plaats in Jakarta en werd wederom gewonnen door het team van Indonesië. Een serie van drie postzegels met een afbeelding van het stadion verscheen op 1 juni 1961.
In 1964 was Japan het gastland voor het toernooi. Het vond plaats in Tokio en weer was Indonesië de winnaar. Opvallend was dat Denemarken sinds het eerste toernooi waar het tweede werd, bijna elke keer op het podium stond. Drie maal een tweede en een maal een derde plaats. De serie van drie postzegels werd uitgegeven op 15 augustus 1964.
Het toernooi kwam in 1967 terug naar Jakarta en werd gewonnen door Maleisië. Indonesië werd tweede. Twee postzegels kwamen uit op 31 mei 1967. In 1970 werd het toernooi gehouden in Maleisië. Het team van Indonesië werd in Kuala Lumpur eerste. Toch werd in dat jaar door de Indonesische postdienst geen postzegels voor het evenement uitgegeven.
In 1973 kwam het toernooi terug in Indonesië. In Jakarta won het gastland, Denemarken werd tweede en Thailand en Canada deelden de derde plaats. Een serie van drie postzegels verscheen op 2 januari 1973.
Op 31 januari 1976 werden drie postzegels uitgegeven ter gelegenheid van het toernooi dat plaats vond in Bangkok. Ook hier was het Indonesische team onverslaanbaar en werd eerste. In het jaar ervoor, in 1975, werd in Jakarta het toernooi om de Uber Cup gehouden. Dit was het officieuze wereldkampioenschap voor vrouwelijke landenploegen in het badminton. Het toernooi werd vanaf 1957 om de drie jaar gehouden en was genoemd naar de bedenker, Betty Uber. De tweede postzegel in deze serie was gewijd aan de Uber Cup. De laatste aan de twee samen.
Ook in 1979 was het team van Indonesië oppermachtig en won in eigen land, in Jakarta, het toernooi. De serie postzegels verscheen op 24 februari 1979. Eindelijk werd het spel eens uitgebeeld op het paartje.
In 1981 werd een postzegel gewijd aan de Uber Cup. Deze vond plaats in Japan. In Tokio werd het damesteam tweede, na Japan. De teams van Nieuw Zeeland en Denemarken deelden de derde plaats.
In 1982 ging het toernooi terug naar Londen. Het team van China, dat tot dan toe nog geen enkele ereplaats had verworven, werd eerste, gevolgd door het team van Indonesië. Op 19 mei 1982 werd een postzegel uitgegeven. Deze verscheen ook als paartje in een blokje. Dit blokje droeg tevens het logo van de internationale postzegeltentoonstelling Philexfrance te Parijs, waar de Indonesische postdienst een stand had. Duidelijk een uitgifte voor verzamelaars.
Om dit laatste te benadrukken waren vanaf 11 juni 1982 twee blokjes verkrijgbaar met opdruk, een in rood en een in zwart, met de tekst: Indonesië salue Philexfrance. Sinds 1984 wordt beide toernooien in hetzelfde jaar gehouden en wordt dan ook wel het Thomas en Uber Cup toernooi genoemd.
Reacties (3) Schrijf een reactie
Heb je zelf ook badminton gespeeld Cees?
Ja Willem, toen ik een jaar of zes, zeven was.
Ik had jou meer als een judoër ingeschat
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)