Een van de feodale staten binnen Brits Indië was Sirmoor of Sirmur. Het staatje lag in de Himalaya en was van oorsprong een onafhankelijk koninkrijk. Het koninkrijk werd gesticht in 1616 en werd geregeerd door maharadja’s. Tijdens de regeerperiode van maharadja Shamsher Prakash, die leefde van 1856 tot oktober 1898, verschenen de eerste twee postzegels die alleen geldig waren voor frankering van brieven binnen het koninkrijk.
Gerelateerde artikelen
De eerste twee postzegels, beide in de waarde van ¼ Anna of 1 Paise, waren zeer eenvoudig van vormgeving. Slechts een tekst in de Engelse taal en in het Hindi. De versiering rond de woorden bestond uit gestileerde bloemen. De postzegels werden in getande vorm uitgegeven maar zijn ook ongetand bekend. De oplagen waren klein. Voor zover mij bekend is de postzegel in groene kleur verschenen in 1879 en de blauwe in 1880. De papiersoort van beide postzegels is verschillend: de groene zegel is gedrukt op velijnpapier en de blauwe op gestreept (enigszins geribbeld) papier. Echt gebruikt zijn deze twee postzegels niet gemakkelijk te vinden.
Maar wat te denken van een afdruk van deze postzegel in rode en rozerode kleur? De status hiervan is mij nog niet duidelijk. De tekening is vrijwel gelijk aan de originele zegel in de kleur groen. Of is het wellicht een ‘proef’? Wie weet hier meer van?
In 1885 verschenen vier postzegels met een afbeelding van maharadja Sir Shamsher Prakash. De postzegels waren gedrukt bij Waterlow in Engeland. De tekst en waarde aanduiding werden in de Engelse taal opgenomen. De frankeerwaarden waren 3 Pies (gelijk aan 1 Paise of ¼ Anna), 6 Pies (gelijk aan 2 Paise of ½ Anna), 1 Anna en 2 Annas. De tanding varieert tussen 14 en 15 gaten per twee centimeter.
Kleurverschillen bestaan ook, voor de 3 Pies donker en helderbruin, 6 Pies in blauwgroen, heldergroen en donkergroen, 1 Anna in donkerblauw en blauwgrijs en 2 Annas in karmijnrood en roze.
In 1888 werd de frankeerwaarde van 3 Pies herdrukt in de kleur oranje. Ook hier tandingen tussen 14 en 15 en kleurverschillen van helder oranje tot geelachtig oranje.
Het is moeilijk om duidelijk herkenbare stempelafdrukken te vinden op de postzegels van 1885 en 1888. Maar uitgegaan mag worden dat de postzegels in heldere kleuren afkomstig zijn uit later gedrukte oplagen.
Omdat de vraag van verzamelaars van postzegels van Brits Indië met een voordruk album steeds groter werd en de oplagen van de eerste twee postzegels relatief laag, werd besloten een ‘officiële’ herdruk te laten vervaardigen in 1892.
Het grote verschil is, dat de zegels werden voorzien van een voorgedrukte (onmogelijke) tanding. Een fout die vele ontwerpers maken werd hier ook teruggevonden: het tekenen van de tandinghoeken als rechthoeken! De postzegels waren bestemd voor verzameldoeleinden, maar komen ook (meestal op verzoek) gestempeld voor. Zelfs in het voordrukalbum (hierboven is een deel van een albumblad van het Schaubeck album van 1908 afgebeeld) komen de twee eerste zegels ‘getand’ voor.
In 1895 verschenen vier nieuwe postzegels met een afbeelding van een olifant. In navolging van het Britse moederland werden de postzegels ook geschikt gemaakt als belastingzegels door de toevoeging van de term ‘Inland Revenue’. De frankeerwaarden waren gelijk aan de serie met afbeelding van de maharadja. Later werden nog vier waarden toegevoegd.
Maharadja Sir Shamsher Prakash was in oktober 1898 overleden en in 1899 verschenen vier postzegels met de afbeelding van zijn opvolger, maharadja Surendra Bikram Prakash. De frankeerwaarden waren 3 Annas, 4 Annas, 8 Annas en 1 Rupee.
Tussen 1890 en 1892 werden dienstzegels in gebruik genomen. Ze werden vervaardigd door een opdruk aan te brengen op de bestaande postzegels uitgegeven in 1885. Verschillende opdrukvormen werden gebruikt en vele afwijkingen in de opdrukken komen voor. De letters On S.S.S. betekenen: On Sirmoor State Service.
Ook uit de serie van 1895 met afbeelding olifant werden zegels overdrukt met de letter On S.S.S. om er dienstzegels van te maken, maar het is twijfelachtig of deze ooit zijn gebruikt.
Bij de opdrukvormen op deze zegels komen heel wat afwijkingen voor, zoals de apostrof na de letter S in plaats van een punt.
Verder zijn speciale zegels vervaardigd, zoals zegels voor betalingsbewijzen. Een voorbeeld van de waarde van 1 Anna met een opdruk SPECIMEN. De postzegels en dienstzegels verloren hun geldigheid voor de frankering in 1901. Komt de naam Sirmoor wellicht bekend in de oren? Dan weet u vast wel dat deze naam verbonden is met het Brits Indische leger, het infanterie regiment met de naam ‘2nd King Edward VII’s Own Gurkha Rifles’ de beroemde Gurkha’s!
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)