Als jonge postzegelverzamelaar was ik altijd al gefascineerd door postzegels die ik niet goed kon thuisbrengen of die afwijkend waren van het ‘normale’ formaat. Zo kreeg ik van mijn vader op negen jarige leeftijd (nu meer dan zestig jaar geleden) een serie van vijf postzegels met voor mij vreemde tekens en in achthoekige vorm. Hij zei me dat het postzegels waren uit Turkije.
Gerelateerde artikelen
De zegels heb ik in een stockboek gedaan en heb ze nu nog steeds. Kort geleden kwam ik ze weer eens tegen bij het doorbladeren van de stockboeken (moet regelmatig gebeuren) en ik besloot om uit te zoeken wat voor zegels het waren.
De Michel catalogus gaf meteen antwoord: het waren postzegels uitgegeven voor het Turkse bezettingsleger in Thessalië, een gebied dat in 1897 was veroverd door het Turkse leger op Griekenland. De uitgiftedatum van de serie was op 21 april 1898. Verder stond als toelichting dat een brug in Larisa (ook wel geschreven Larissa), de grootste stad van het landsdeel Thessalië, over de rivier de Pinios, was afgebeeld. Deze rivier stroomt ten noorden van de stad en de boogbrug is al lang vervangen door een modern exemplaar van beton.
Verder het symbool van Ottomaanse sultan Abdulhamid II, zijn Tu?ra. Het is eigenlijk een gekalligrafeerde handtekening. Portretten van de sultan op postzegels waren toen nog ongebruikelijk. De stempelafdrukken op de zegels waren van Volos, een havenstad aan de Egeïsche Zee ten zuidoosten van Larisa.
Een andere grote stad is Trikhala ten westen van Larisa. ook van deze stad zijn stempelafdrukken te vinden op de serie postzegels. En op de postzegel van 2 piaster is een afdruk aangebracht van het stadje Domokos ten zuiden van Larisa. Een volledige afdruk van dit stempel is te zien op de zegel van 10 Paras. De meeste postzegels zijn echter op verzoek van verzamelaars (of handelaren) gestempeld. Echt gebruikt op poststukken zijn deze postzegels zeldzaam.
De wijze van perforeren van de vellen zegels is goed te zien bij het hoekstuk van de zegel van 1 Piaster. Om één getande zegel te verkrijgen moest de lijntanding acht keer worden aangebracht! Een tijdrovend en nauwkeurig karwei waardoor ‘misslagen’ onvermijdelijk waren. Op de onderste velrand waren dan ook streepjes gedrukt die als markering dienden waar de perforatieslag moest worden aangebracht.
Dan nog een kleine waarschuwing. Vervalsingen bestaan van deze vijf postzegels. Deze zijn te herkennen aan de tanding 11¼ in plaats van de echte tanding 13½.
De bovenste zegel is echt en heeft tanding 13½. De onderste zegels is vals met tanding 11¼. Verder te herkennen aan een verkeerd gedraaide linker omlijsting (gelijk aan de rechter omlijsting). Maar ook de tekening van de ornamenten wijkt af van het origineel.
Een dergelijke zegel is opgenomen in mijn verzameling met de waarde van 2 piaster en een afdruk van het stempel Kalabaka (nu geschreven Kalampaka), een stadje in de bergen ten noordwesten van Trikhala. En er bestaat een herdruk van de serie te herkennen aan een zeer rafelige tanding. In juni 1898 werd de geldigheid van de serie ingetrokken. De gebruiksperiode van deze zegels was heel kort maar de aantallen die op ‘de markt’ zijn gekomen waren groot. Heeft u ze ook wel eens gezien of in uw verzameling?
Reacties (3) Schrijf een reactie
Dank u wel voor dit verhaal. Ik heb inmiddels ook al heel wat van deze postzegels. Het is en blijft moeilijk om mooi stempelmateriaal te vinden, aangezien de meeste zegels het stempel van Larissa, Trikala of Volos dragen.
Het zou leuk zijn als er meerder verzamelaars hierop reageren.
Wij hebben uit een erfenis inmiddels ook 2 van deze zegels gevonden.
Groen met waarde 10 paars en rood met waarde 20 paars.
Postfris en ongestempeld.
Bedankt voor uw verhaal en wij zijn benieuwd naar de waarde van deze zegeltjes.
Geachte, ik heb deze postzegels nog samen op 1 brief. Deze brief is aangekocht geweest in de jaren 80 op een beurs in Duitsland toen voor 125 dm wat nu ongeveer 63 euro is.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)