De geschiedenis van het postzegelverzamelen 20, Het ontstaan van Schaubek - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 20, Het ontstaan van Schaubek

1

1878schaubekGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen, beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 20, Gustav Wuttig en Gustav Bauschke.

De naam van Gustav Bauschke vinden we ook vandaag nog terug in de filatelie. Echter met de letters wat door elkaar gehusseld tot Schaubek. Hoe dat zo kwam en welke rol Gustav Wuttig speelde wordt in deze aflevering behandeld.

wuttig_katalog

Gustav Wuttig was een boekhandelaar in Leipzig die zich naast boeken ook bezighield met postzegels. Hij was eigenaar van het ‘Literarisches Museum’, geen museum maar een zeer bekende boekhandel in Leipzig, tevens uitgeverij en uitleenbibliotheek. Hij gaf een postzegelalbum en een postzegelcatalogus uit waarbij de laatste een voortzetting was van,  de in deel 17 van deze serie beschreven, catalogus van Zschiesche en Köder. In 1864 werd Wuttig, hij was toen ongeveer 55, ziek en verkocht zijn ‘Literarisches Museum’ aan Gustav Bauschke.

Gustav Bauschke lijkt enigszins een mysterieuze figuur. Bauschke is geboren in 1840 en reeds overleden in 1879. Bausche was dus 24 toen hij de zaak van Wuttig overnam. In 1867 verdwijnt Bauschke plotseling van het toneel. Het is niet duidelijk wat er gebeurd is, maar blijkbaar was er iets aan de hand waardoor hij het beter vond, of gedwongen werd, om voorlopig even van het toneel te verdwijnen. In die periode nam Julius Kümmel de zaken waar. Kümmel emigreerde in 1875 naar Amerika, maar intussen stond Bauschke na een terugkeer in 1869 weer aan het roer van het Litararisches Museum. Blijkbaar was er toch iets gebeurd waardoor zijn naam geen al te beste klank meer had want in 1870 wordt een nieuw vaktijdschrift en een grootformaat postzegelalbum gepubliceerd onder de naam Schaubek. Een verwisseling van wat letters in de naam van Bauschke.
Schaubek albums werden een begrip in de filatelie en worden tot op de dag van vandaag nog steeds uitgegeven.
Klik hier voor een historisch overzicht op de site van Schaubek.  Bauschke stond er bij het uitbrengen van zijn albums zeker niet alleen voor. Bekende verzamelaars als Th. Claudius, dr. Joseph, S.F. Friedman en Alfred Moschkau hebben hem met raad en daad bijgestaan.

Alfred Moschkau

Alfred Moschkau

In het midden van de zeventiger jaren ging het, mede door een geestesziekte, weer verkeerd met Bauschke en kwam hij in aanraking met justitie. Hij verkocht zijn zaak in 1876 voor 10.500 goudmarken aan de gebroeders Senf, die het tot grote bloei wisten te brengen. Bausche ging steeds verder achteruit en werd opgenomen in een inrichting te Colditz waar hij in 1879 overleed.

gebrueder_senfa

De gebroeders Senf

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin
2. De eerste verzamelaars
3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.
4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.
5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.
6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.
7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.
8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.
9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het Engels.
10. Mount Brown, Een succesvolle Engelse catalogus.
11. Dr John Edward Gray, Uitvinder van de postzegel, allereerste verzamelaar of alleen maar een goede catalogusuitgever?
12. Het eerste postzegeltijdschrift, Eerst een mislukte poging, maar dan toch een postzegelblad.
13. Edward Pemberton, Actief filatelist met nakomelingen in de filatelie.
14. Dr. C.W. Viner, Vader van de engelse filatelie.
15. Jean Baptiste Moens, De grootste handelaar aller tijden.
16. De uitgeverij van Moens, Van groot belang in begintijd filatelie.
17. Duitsland in 1862, De trage start van een belangrijk filatelistisch land.
18. Nederland in 1862, De eerste Nederlandse catalogus en album.
19. Nederland in 1864, P.H. Witkamp

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Philip Levert op 21 januari 2016 om 10:52

    Ik verzamel landen sinds tig jaren in Schaubek voordrukalbums. In tegenstelling tot sommige andere albummerken geeft Schaubek ook bladen met variëteiten uit.
    De uitgever zit in Leipzig, dus vele jaren in de DDR. Voordeel: gunstige prijzen, nadeel: postzegels die slecht vielen bij de DDR autoriteiten kregen geen plaatje, maar wel een plaatsje op de bladen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)