Onontgonnen filatelistisch gebied? - Postzegelblog

Onontgonnen filatelistisch gebied?

4

1Een vriend van me toonde mij de hiernaast afgebeelde afstempeling en vroeg mij wat dit voor een soort afstempeling (zonder datum) was. Ik moest het antwoord hierop schuldig blijven. Weet U het?

Onbekend soort afstempeling
Als ik met een vraag zit, ga ik altijd eerst proberen zelf het antwoord te zoeken, vaak op internet. Als dat niet lukt, wend ik mij tot de Voorzitter van de Nederlandse Academie voor Filatelie.
Ik stuurde hem onderstaande scan met de vraag: Wat voor soort stempel is dit?

Zijn antwoord kwam (zoals gebruikelijk) snel.
“Dit soort stempels werden in de Kerst- en Nieuwjaarsperiode veel gebruikt door tal van postkantoren om de kerst- en nieuwjaarskaarten te stempelen. Kleinere kantoren met de hand, grotere kantoren met de machine (meestal een Klüssendorf stempelmachine). Omdat dit soort correspondentie ‘uitstelbaar’ was, werd geen datum mee gestempeld. Stempeling gebeurde meestal op uren waarop het minder druk was. Gewone brieven en andere soort post had voorrang en moest wel gestempeld worden met een datum. De kleinere kantoren konden naar behoefte zelf dergelijke stempels (kantoornaam met omranding) laten maken bij de plaatselijke kantoorboekhandel. Men ziet ook wel naamstempels zonder omranding. En in verschillende formaten en grootte. Hiervan is nog nooit een inventarisatie gemaakt, omdat van deze stempels geen administratie werd bijgehouden. Misschien een uitdaging?”

Ik ben gek op uitdagingen, maar hoe zou je dit aan moeten pakken?
De voorzijde van de kaart was inderdaad een Kerstwens. (Leuke kaart trouwens).

Ik ben wat verder gaan zoeken en kwam nog een paar van dergelijk afstempelingen tegen.

Je ziet verschillen in alleen boven/onder lijnen en totale omranding.

Nadere informatie van Cees Janssen:
Waarschijnlijk is dit soort stempels al enkele tientallen jaren vóór de oorlog gebruikt, zeker na de oorlog. Daarvan heb ik nooit een opgave of inventarisatie gezien. Het lijkt me een enorme klus om daar inzicht in te krijgen, omdat je volledig afhankelijk bent van echt gelopen stukken. En nog een grotere moeilijkheid is, dat in 99,9% de datum of het jaar van verzending (stempeling) niet te achterhalen is.

Vraag voor de lezers:
Heeft iemand zich hier wel eens in verdiept, of kent U iemand dit gedaan heeft? Ik ben zeer benieuwd. En heeft iemand een idee hoe je dit thema het beste zou kunnen inventariseren?

Filatelistisch?
Je kan je afvragen of dit stempel “filatelistisch” is. Het antwoord is “ja”, omdat het een vernietigingsstempel van de PTT was. Echter, een balpointstreep over een niet afgestempelde postzegel door de postbode is ook “filatelistisch” omdat hiermee ook de postzegel (voor hergebruik) vernietigd wordt. De pennenstreek valt tevens onder de definitie van het filatelistische-element “postmerk”. Ik vind dit stempel niet echt filatelistisch en ga de uitdaging niet aan. Wie wel????

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (4) Schrijf een reactie

  • Willem op 29 augustus 2015 om 09:19

    In de catalogus ” Machinestempels “door F.W. van der Wart, zesde druk 1991, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars, oftewel Po&Po, zijn al deze stempels opgenomen.

    Zelf verzamel ik dit type stempel al meer dan 25 jaar, op poststuk, en dan op alle langlopende emissies.

  • Willem op 29 augustus 2015 om 09:31

    Ps. In het maandblad Philatelie werd al voor 1940 melding gemaakt van deze machinestempels, als ze waren gebruikt tijdens de Kerst- en Nieuwjaars periode.

  • B.Hylkema op 29 augustus 2015 om 13:04

    Op redelijk kort termijn kom ik met een artikel met dergelijke stempels uit verschillende jaren, die qua jaar van uitgifte gemakkelijk zijn te plaatsen doordat ze op een kinderzegel zijn geplaatst.

  • Ramon op 30 augustus 2015 om 21:20

    Ik heb zelf nog een aantal zegels liggen met dergelijke stempels, verschillende plaatsen en op verschillende zegels. Onder andere op 171, 172, 406, 444 en 461.

    Op de 461 zelfs een met rode inkt.

    Kan iemand mij vertellen hoe bijzonder dit is en hoeverre verzamelwaardig? Ik heb namelijk geen ervaring met dit type stempel.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)