De geschiedenis van het postzegelverzamelen 7, Natalis Rondot - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 7, Natalis Rondot

0

Geïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 7, Natalis Rondot.

http://memoires.timbrologie.online.fr/Portraits/images_communes/Natalis_Rondot_1.jpg

Natalis Rondot (1821-1900)

In 1862 gebeurde het, zoals we al in eerdere afleveringen van deze rubriek gezien hebben. Voorlopig blijven we dan ook even hangen bij persoonlijkheden die in of vanaf 1862 een beduidende rol gespeeld hebben in de ontwikkeling van het postzegelverzamelen. Eén van die personen was Natalis Rondot (geboren op 23 maart 1821 in Saint-Quentin en overleden op 26 augustus 1900 te Lyon).

Na een studie aan de universiteit van Parijs belandt hij in een functie bij de kamer van koophandel te Reims. Hij neemt deel aan een internationale missie om handelsverdragen te sluiten en komt daarbij op jonge leeftijd (tussen 1843 en 1847) in landen als China, India, Indochina, Maleisië en Afrika, Rusland en België. Hierna werkte hij voor de kamer van koophandel in Lyon en bezocht in die functie onder andere alle wereldtentoonstellingen. Hij heeft veel geschreven en gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen. Na zijn dood verscheen in 1902 een boek over zijn leven en zijn werken. Dit boek is hier te bekijken. Bekijk hier de pagina waar zijn filatelistische artikelen genoemd worden.

Tussen april 1862 en november 1866 verscheen van zijn hand een reeks artikelen in het ‘Magasin Pittoresque’, een frans familieblad. De serie is getiteld ‘Les Timbres-Poste de tous les états du globe’. Het is bijzonder om te zien hoe uitgebreid en degelijk de informatie in de artikelen is. In vergelijking met de beperkte informatie die toen middels beperkte catalogi beschikbaar was, bevatten de artikelen zoveel gegevens dat het de vraag is waar Rondot zoveel gedetaileerde informatie vandaan haalde. Te meer omdat over Rondot best veel te vinden is, maar vrijwel niets over zijn filatelistische connecties. Er zijn van zijn hand ook geen andere publicaties over postzegels dan deze artikelreeks bekend. Wel is bekend dat hij een postzegelverzameling bezat die na zijn dood voor 15000 francs verkocht is aan Victor Robert.

Het lijkt er op dat de reeks als bijverdienste geschreven is, waarschijnlijk met behulp van derden. In dit verband wordt wel de naam van Armand Martin genoemd, een hoofdambtenaar van de franse posterijen.  In ieder geval is duidelijk, ook uit zijn andere publicaties,  dat Rondot een zeer groot netwerk had en een gedegen aanpak.

Rondot gebruikt een geografische indeling. Begonnen wordt met Rusland, daarna Finland, Zweden etc. Hij behandelt van ieder land het ontstaan van de zegels, geeft een omschrijving, geeft afbeeldingen in fraaie houtsneden, behandelt het muntstelsel, het land, inwoneraantal, aantal verzonden brieven, hij noemt proeven en corrigeert zelfs fouten in op dat moment in omloop zijnde catalogi. Het lijkt onbegrijpelijk hoe Rondot zoveel gegevens bijeen heeft gekregen. K. Kouwenberg noemt hem dan ook niet zonder reden ‘de grootste filatelist aller tijden’. Hieronder één pagina uit het twee en half pagina’s beslaande eerste artikel over Rusland. Klik hier om de jaargang 1862 te bekijken van het ‘magasin pittoresque’.

magasin_pittoresque

De artikelen zijn tot in lengte van jaren van zeer grote waarde geweest als leidraad bij de opbouw van (gespecialiseerde) verzamelingen, verdere studies en catalogi.

Dat zijn netwerk groot was blijkt onder andere uit zijn artikel in juli 1864 waarin over Griekenland geschreven wordt met informatie in lange lijsten over kleurproeven van de grote Hermeskoppen aangeleverd door Mr. Th. Leonardos, directeur-generaal van de Griekse post. Maar ook de maker van de drukplaten voor de grote Hermeskoppen, Albert Barre, was blijkbaar een kennis van Rondot, getuige de bovenstaande proef met notitie gericht aan hem.

In 1867 was op de wereldtentoonstelling te Parijs een afdeling waar de 319 cliché’s van Rondots artikelen te zien waren.

Wordt vervolgd op 23 juli.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin

2. De eerste verzamelaars

3. De eerste catalogus

4. Alfred Potiquet

5. Booming 1862

6. Edard de Laplante

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)