Postzegeloorlogen - Postzegelblog

Postzegeloorlogen

8

postzegel BoliviaGeloof het of niet, maar er zijn oorlogen tussen landen uitgevochten met behulp van postzegels!
Hoewel het de laatste tijd vrij rustig is op het postzegelfront hoeven we enkel terug te gaan naar het jaar 1932 om een echte postzegeloorlog te zien.

De oorlog speelde zich af in een ontvlambaar Zuid Amerika, meer specifiek tussen Paraguay en Bolivia.

Waar ging het precies over?

Het conflict ontstond over een gebied genaamd Gran Chaco, dat beide landen claimden als bezit. Omdat in de buurt olie werd gevonden, werd aangenomen dat het Chaco gebied rijk was aan olie.
Oorspronkelijk werd het conflict uitgevochten door de oliemaatschappijen Royal Dutch Shell, die de belangen behartigde van Paraguay en Standard Oil, die het gebied claimde voor Bolivia.

Postzegels als wapen

Het eerste wapen dat beide landen gebruikten in deze oorlog waren postzegels. Op deze zegels werd bij beide landen Gran Chaco duidelijk opgenomen binnen de landsgrenzen.

Chaco-paraguay-postzegels

Dit redelijk vreedzaam begin van het conflict tussen Paraguay en Bolivia escaleerde uiteindelijk in een gewapend conflict dat duurde van 1932 tot 1935. Uiteindelijk won Paraguay deze oorlog en in 1938 werd een verdrag getekend waarbij het drie-kwart van het gebied kreeg en Bolivia het resterende deel.
Er bleek inderdaad veel olie en ook gas in de grond te zitten, maar ironisch genoeg kon het merendeel ervan pas in deze eeuw worden gewonnen. In de Chaco oorlog zijn naar schatting schatting rond 100.000 doden gevallen.

Postzegel om het vredesverdrag van Chaco te herdenken

Postzegel om het vredesverdrag van de Chaco oorlog te herdenken

De eerste postzegeloorlog

Voor zover bekend, vond het eerste filatelistisch wapenfeit plaats in 1896.  Wie waren de strijdende partijen? Venezuela en Groot Brittannië. Wat was de reden? Letterlijk een handvol postzegels die verschenen om het overlijden van generaal Miranda, 80 jaar eerder,  te herdenken.
Op deze postzegels was een landkaart afgebeeld, waarbij een groot deel van Brits Guyana zich binnen de grenzen van Venezuela bevindt.

Generaal Miranda postzegels Venezuela
Meer informatie over de Venezolaanse crisis van 1895 vind je op hier (in het Engels).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Bolivia Brits-Guyana Groot Brittannië



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (8) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 7 januari 2015 om 17:43

    Leuk verhaal. Ik dacht altijd dat alleen gold: voetbal is oorlog, maar filatelie dus ook.

  • Lars op 7 januari 2015 om 19:45

    Het was een keer bijna oorlog tussen Israël en Jemen door een postzegel.
    In 1967 heeft het Koninkrijk Jemen een serie (Michel 420-426) uitgegeven over het bezoek van de koningin van Seba aan koning Salomon van Israël. Eén zegel van de serie (Michel XII) is niet uitgegeven. Op die zegel staat de Klaagmuur afgebeeld met op de voorgrond Arabieren en een dromedaris. Israël dreigde met bombardementen als deze zegel zou worden uitgegeven.

  • Michel op 7 januari 2015 om 20:21

    Interessante aanvulling Lars! Die kende ik niet.

  • Lars op 8 januari 2015 om 12:11

    Graag gedaan! Volgens mij was er ook een keer ruzie tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek over een opgeschoven grens op zegels, maar daar weet ik de details niet meer van.

  • bate hylkema op 8 januari 2015 om 12:42

    Op Google zijn onder het begrip ‘postoorlog’ talrijke afbeeldingen van postzegels en gefrankeerde brieven met achtergrondinfo te vinden, die dit artikel aanvullen en nog meer completeren.

  • Henricus op 8 januari 2015 om 19:45

    En hoe was het met de Falkland eilanden, tussen Argentinië en England?

  • Lars op 9 januari 2015 om 09:23

    Argentinië heeft verschillende malen zegels uitgegeven geweid aan de “Islas Malvinas”, de laatste keer in 2012 precies 30 jaar na de oorlog! Ik heb nooit ergens gelezen of deze en vorige uitgaven wel of niet in GB geaccepteerd worden.

  • Mark op 9 januari 2015 om 22:44

    Over de Chaco-oorlog en andere postzegels over de grensconflicten van Bolivia is een artikel gepubliceerd in ‘The New Cartophilatelist 32’ (januari 2011).
    http://www.mapsonstamps.org/publications/tcnp-tables-of-contents/issues-29-32-2010/

    Vanwege de uitgifte van postzegels met landkaarten door de Dominicaanse Republiek in 1900 (Mi 84-92) is er bijna een oorlog uitgebroken omdat een deel van Haïti op die zegels deel uitmaakt van de Dominicaanse Republiek.

    Overigens is er ook een site met fouten op postzegels met landkaarten:
    http://danstopicals.com/errorsindex.htm

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)