Waar mensen werken worden fouten gemaakt, zo ook waar postzegels worden ontworpen. Er zijn al zoveel postzegels verschenen met ontwerpfouten of fouten van andere aard dat het een verzamelgebied op zich is. Hier enkele voorbeelden van postzegels waarbij het niet helemaal goed is gegaan.
Gerelateerde artikelen
Spelfout in landsnaam
In 1948 verscheen deze Belgische postzegelserie met als thema de Abdij van Chèvremont. De ontwerper van deze postzegelserie had helaas het trema op de landsnaam op de verkeerde klinker geplaatst.
President met zes vingers
In 1947 verscheen in Monaco deze postzegelserie tere ere van de CIPEX in New York. Wanneer je de postzegel van 50c beter bestudeert zie je dat de hand van President Roosevelt maar liefst zes vingers telt.
Verhouding zoek
Bij deze postzegelserie van Nederland uit 1974 is de getekende tennisbal in verhouding veel te klein.
Ruimtereis met een korreltje zout
Deze postzegel uit 1965 met als thema Voskhod 2 en de de ruimtewandeling van Russische kosmonauten. De afbeelding op de postzegel is om meerdere redenen erg fantasierijk, voornamelijk omdat de deur van de capsule openstaat.
Levensgevaarlijke passagiersbus
Bij de gele bus op de postzegel van 15 pfennig bevindt de passagiersingang zich aan de verkeerde zijde, waardoor de passagiers midden op straat zouden moeten uitstappen, aangezien in Duitsland het verkeer rechts rijdt.
Sneeuwkristallen met tak te weinig
De Sovjet-Unie gaf in 1964 deze postzegelserie uit met wintersporters in verband met de Olympische Spelen in Innsbruck. De sneeuwkristal heeft op de postzegel vijf takken. In werkelijkheid hebben sneeuwkristallen altijd zes takken.
Foutieve wereldbol
Oostenrijk bracht in 2012 deze serie van drie postzegels uit. Op het eerste gezicht niets mis mee, maar als je de derde postzegel nader bekijkt ontdek je dat de ontwerper Antarctica voor het gemak heeft weggelaten van de wereldbol.
Naast deze foute wereldbol hebben de ontwerpers nog één klein foutje gemaakt. Als je goed kijkt zie je dat ze vergeten zijn de grens met Slowakije toe te voegen op de kaart.
Honderd jaar te laat
Macau kwam in 1998 met deze postzegelserie om te herdenken dat de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama 500 jaar eerder in 1498 een expeditie startte naar India. Op de postzegels staat echter het verkeerde jaar vermeld namelijk 1598 in plaats van 1498.
De fout werd na uitgifte opgemerkt en aangepast op de postzegels bij de heruitgave van de serie.
Ik kan zo nog wel even doorgaan met deze lijst want er zijn voorbeelden genoeg bekend. Weet jij nog een leuke? Laat hert ons weten.
Reacties (5) Schrijf een reactie
Leuk onderwerp!
Een bekende ontwerpfout is een zegel van de DDR uit 1956. Op de zegel staat componist Schumann afgebeeld maar met op de achtergrond een compositie van Schubert.
http://www.postbeeld.com/nl/stamps/view/sdd0528-r.-schumann-2v-with-wrong-music/
Deze is ook leuk:
http://www.postbeeld.com/nl/stamps/view/sdma0707-diplomatic-relations-with-the-netherlands-1v/
De onderste vlag moet de Nederlandse voorstellen!
Ach ja, en zo zijn er vele te bedenken.
Overigens zou de bus er een kunnen zijn waar links wordt gereden en zodoende de deur aan de goede zijde afgebeeld.
Dit wordt volgens mij errinofilie genoemd. Ik heb hier een catalogus van gehad (yvert) die bij een waterschade helaas verloren is gegaan. Er zijn er heel veel: postzegel Frankrijk met Descartes waarop titel van zijn boek verkeerd vermeld staat. Hiervoor is een nieuwe postzegel uitgegeven. Italië een postzegel voor verkeersveiligheid met een stoplicht dat ondersteboven afgebeeld staat Groen boven). Maar ook Nederland: 1956 Olympische Spelen Melbourne. Nederland heeft die spelen geboycot wegens de Sovjetinval in Hongarije. Wordt ook in die catalogus vermeld. Blokje Mongolië Olympische spelen waarin 4 bobsleeërs zich in een bobslee moeten persen waarin voor nog geen 2 bobsleeërs ruimte is.
@Per: Drukfouten wordt geen errinofilie genoemd. Errinofilie zijn herinneringszegels of sluitzegels. Ze lijken op postzegels, maar zijn het niet, omdat ze niet frankeerwaardig zijn. Zie blog van 3 mei 2011 hierover.
Kijk eens aan Willem, en zo leren we elke dag weer meer over onze hobby, nietwaar.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)