Geïnspireerd door het artikel van Cees Janssen van 10 december 2013 ben ik eens gaan zoeken of ik op dat gebied iets kon vinden.
Gerelateerde artikelen
Nederland kende in het verleden namelijk vele fiscale zegels, waaronder kwitantiezegels, te gebruiken op kwitanties boven een bepaald bedrag.
Zo’n kwitantiezegel kan een filatelist nog wel eens tegenkomen. De verschillende zegelrechten van de Zegelwet van 1917 zijn met ingang van 1972 vervallen.
Vergelijkbaar met des kwitantiezegels vind je zegels op contracten zoals koop- en huurovereenkomsten maar met andere waarde en combinaties afhankelijk van het tarief volgens de wet.
Ook werd er papier gebruikt waarvoor bij aanschaf al het zegelrecht betaald moest worden. Dit papier had een voorgedrukt zegel, in reliëf gedrukt, en het had tevens een watermerk met de tekst “Nederlanden” en soms ook een jaartal en de zegelwaarde.
De Zegelwet is in 1972 vervangen door de Wet belastingen rechtsverkeer. Nederland kende ook een aantal fiscale zegels die dienden voor de betaling van Leges, zoals de leges op paspoorten en rijbewijzen, enz. Deze zegels kon men aan de balie betalen op het moment dat men zo’n zegel nodig had. Legesheffing d.m.v. het plakken van een normale postzegel komt voor bij het zogenaamde postidentiteitsbewijs. Hierop vond ik de Juliana en face 1949 van 50 cent.
Ook vond ik nog een hypotheekzegel op een stuk waarin een “Beëdigd klerk ten Hypotheekkantore ‘s-Hertogenbosch” verklaard dat een bepaald perceel onbezwaard is.
Dit is ook een vorm van Legesheffing, leges of retributies zijn vergoedingen die een overheid vraagt voor het leveren van een bepaalde dienst.
Tot slot nog een stukje dat ik letterlijk vond tijdens een vakantie jaren geleden op Madeira. Een klein zelf gefröbeld envelopje met een briefje met 2 Portugese zegeltjes erop. Mijn kennis van het Portugees is minimaal maar het heeft iets te maken met water. Voor een vertaling houd ik me aanbevolen.
Reacties (5) Schrijf een reactie
Ik heb er ook wel enkele, maar het mooiste is ze op een document te hebben, zodat je weet waarvoor die “leges” werd betaald.
Leuk overzicht Franc.
Is er een boek of website met een overzicht van al dit soort zegels en waardes die er zijn?
@Jan
http://members.casema.nl/leobakx/Intropagina.htm
@Jan
Dé catalogus voor fiscale zegels van Nederland, België en Luxemburg en hun voormalige koloniale rijksdelen is uitgegeven door Barefoot, UK, De engelstalige catalogus heeft de passende titel “Benelux Revenues”.
Ook de Spoorwegzegels staan in dit boek.
In 2006 is de 2nd edition uitgegeven, met zwart-wit afbeeldingen en prijslijsten, ruim 120 pagina’s op groot formaat (ongeveer A4). Prijs ligt tussen E25-30.
@René en @Paulv
Hartelijke dank voor de info
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)