Van België is bekend dat een aantal postkantoren een stempel met de letter T kregen toegezonden om daarmee gewone frankeerzegels te wijzigen in portzegels. T is taxe. Dat kwam, omdat gedurende een kleine periode gebrek was aan portzegels, een noodmaatregel dus.
Gerelateerde artikelen
Deze noodmaatregel werd toegepast in de maanden oktober, november en december 1919, waarbij uitsluitend postzegels uit de serie van 1915 mochten worden gebruikt.
Vanaf 1958 werd het stempel met de letter T weer uit de kast gehaald en zien we diverse postzegels eveneens op een dergelijke manier omgevormd worden tot portzegels en als zodanig gebruikt.
Tot mijn verrassing kwam ik een keer een aantal Nederlandse postzegels tegen, waarop óók een letter T was afgedrukt. Een letter T met schreven die leek op de letter T die in België werd gebruikt.
Maar ook letters T met een rechte brede balk en een met rechte korte balk. Een zowel afgedrukt met zwarte inkt als donkerpaarse inkt.
Is hier iemand aan met ´spelen´ geweest met in gedachte de Belgische voorbeelden? Heeft u ook wel eens dergelijke Nederlandse ´portzegels´ gezien? Het vreemde is wel, dat de letter T is afgedrukt op de postzegels opgeplakt op het poststuk! Dat in tegenstelling tot de Belgische zegels. Hopelijk heeft iemand een verlossende uitspraak over de Nederlandse T.
Reacties (4) Schrijf een reactie
Ik heb wel Nederlandse brieven in mijn collectie waar een T-stempel (die van het bovenste type in uw voorbeeld, maar niet óp de postzegel) op staat, in die gevallen moest er porto bijbetaald worden. Maar dat bedoeld u vast niet.
Zou het kunnen zijn dat deze T stempels in Belgie abusievelijk op de postzegel i.p.v ernaast geplaatst zijn?
Bekijk b.v. de vierde brief op de volgende fraaie Website:
http://netherlandspostalhistory.blogspot.ca/2013/05/reduced-letter-rates-to-belgium.html
Nee Hans, in de Belgische catalogus staat overduidelijk: “Een aantal postkantoren die geen strafportzegels ter beschikking hadden, maakten voor het innen van strafport gebruik van postzegels der uitgifte 1915 die met een stempel ongeldig werden gemaakt.”
De in bovenstaand artikel getoonde Belgische zegels staan ook als zodanig afgebeeld in de OCB catalogus onder 1919 (Okt-nov-dec).
Toon,
De brief op de Website die ik noemde was van 1936. De T werd in dit geval naast de Nederlandse zegel geplaats, maar een kleine ‘afwijking naar rechts’ zou de T op de Nederlandse zegel hebben geplaatst.
Niet onmogelijk lijkt me.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)