Als verzamelaar van poststukken van Groot-Brittannië is het altijd leuk om een envelop te krijgen waarmee iets bijzonders aan de hand is. Op het eerste gezicht is die bijzonderheid niet opvallend. Een aangetekend stuk uit Preston (Lancashire) verzonden op 5 oktober 1959. Gefrankeerd met eenvoudige postzegels uit de zogenoemde Wilding serie met afbeeldingen van koningin Elisabeth II.
Gerelateerde artikelen
Maar waarom is de postzegel van 1 penny (1d) gedeeltelijk over de postzegel van 3 pence (3d) geplakt? Wat betekent dat zwarte vlekje op de hals van Elisabeth?
Met een scanner kun je afbeeldingen van postzegels flink vergroten.
Toon Hermans zou zeggen: tot het vlekje groter wordt! Op de originele zegel komt een dergelijke vlek niet voor.
De postzegels werden echter wel door enkele postdiensten van Britse gebieden. Na even zoeken kwam ik een zegel tegen die niet dat vlekje had maar een opdruk in de vorm van een cijfer 3 en de waardeaanduiding in Annas.
De postzegel was uitgegeven door de Britse Postadministratie in het onafhankelijke Sultanaat Muscat in Oost Arabië.
Daarmee was het raadsel opgelost. De verzender van de brief was blijkbaar een verzamelaar.
Hij stuurde een aangetekende brief naar de afdeling filatelie (Stamp Bureau) van het postkantoor van Exeter.
Wellicht had hij (of zij) daarin geld gedaan om postzegels te kopen voor de verzameling. Maar deze verzamelaar had blijkbaar geen postzegel van 3 pence voorhanden om het tarief en recht voor de aangetekende brief te voldoen. Dan maar die postzegel van Muscat opgeplakt en om het niet te laten opvallen, de postzegel van 1 pence over de opdruk geplakt. Helaas (of moet ik zeggen, gelukkig?) voor mij niet onopvallend genoeg. Blijkbaar wel voor de ambtenaar die het poststuk stempelde. Hij had het niet gezien! Zo werd de bedrieger toch nog ontmaskerd.
Reacties (2) Schrijf een reactie
Cees, je moet bij de recherche gaan werken :)
Tsja nu vraag ik mij af hoeveel was 3 annas in die tijd misschien wel meer dan de 3d van Engeland .
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)