Onlangs is er een nieuwe postzegelserie verschenen van Monaco met daarop een scène afgebeeld uit het Kuifje verhaal ‘de schat van Scharlaken Rackham’.
Deze postzegel verscheen ter ere van het derde album van Kuifje dat verschijnt in de Monegaskische taal.
Gerelateerde artikelen
Naast Italiaans en Frans wordt er in Monaco nog door enkele duizenden mensen Monegaskisch gesproken en om deze groep te voorzien van een Kuifje album in de eigen taal heeft uitgeverij Casterman besloten om de reeks uit te breiden in deze taal.
Kuifje en de maker
Kuifje, het geesteskind van Georges Rémi (beter bekend onder het pseudoniem Hergé), verscheen voor het eerst in 1929 in de Franse taal.
Sindsdien zijn er in totaal 24 verschillende albums met de avonturen van Kuifje verschenen.
Met name de Kuifje strips zorgden voor een nieuwe tekenstijl in de stripwereld die ‘de klare lijn’ wordt genoemd, gekenmerkt door strak gestileerde personages afgezet op een realistische achtergrond.
Bekende navolgers van deze stijl zijn Joost Swarte, Jijé (oa. Jerry Spring), jaques Martin (Lefranc), Tillieux (oa. Guus Slim), Willy Vandersteen (oa. Suske en Wiske), Bob de Moor (oa.Kuifje), Edgar P.Jacobs (Blake and Mortimer) en Theo van den Boogaard (Sjef van Oekel).
Kuifje op postzegels
Deze stripheld begint onderhand op filatelistisch gebied een verzamelgebied op zichzelf te worden, aangezien er nu meer postzegels van Kuifje zijn verschenen dan er verschillende stripalbums bestaan.
De meeste postzegels zijn uiteraard afkomstig van de Franstalige gebieden als Frankrijk, België, Monaco en zelfs de republiek Congo. Hieronder vind je een overzicht van postzegels met deze Vlaamse stripheld.
Deze postzegel uit België verscheen in 1979 en was bedoeld ter bevordering van de jeugdfilatelie.
Kuifje postzegels Nederland uit 1999 met scènes uit het album ‘Mannen op de maan’
Kuifje postzegels Frankrijk uit 2000
Deze Kuifje postzegels verschenen in België in 2001. Ter ere van het 70 jarig bestaan van het album ‘Kuifje in Congo’ (Kuifje in Afrika)
En in de Republiek Congo 2001 naar aanleiding van het 70 jarig bestaan van het album ‘Kuifje in Congo” (Kuifje in Afrika)
Kuifje postzegels België 2004 (Kuifje en de maan)
Kuifje postzegels Frankrijk 2007 (Thema: de reizen van Kuifje)
Kuifje postzegels Frankrijk 2007 (Thema: de reizen van Kuifje)
Kuifje op postzegels België 2007 met de albumhoezen van de stripverhalen
Kuifje op postzegels belgië 2011 Thema van deze postzegels zjin Kuifje in de film
De Kuifje postzegel van Monaco uit 2012 ‘de schat van Scharlaken Rackham’
Hergé wordt door velen beschouwd als de meest toonaangevende Europese striptekenaar van zijn tijd en het zal niet lang duren voordat er een nieuwe postzegel zal verschijnen ter ere van deze tekenaar.
Op 3 maart 2013 is het 30 jaar geleden dat Hergé overleed, wellicht dat dit een nieuwe aanleiding wordt voor een nieuwe postzegel…
Een leuk overzicht van Kuifje op postzegels vind je hier.
Reacties (2) Schrijf een reactie
Robbedoes stond vol met gemoedelijke, cartoon-achtige avonturenstrips zoals ‘Baard en Kale’, ‘Lucky Luke’, ‘Johan en Pirrewiet’ en ‘De Smurfen’ – langlopende vervolgverhalen waarvan iedere week twee pagina’s verschenen.
Er zijn nog wel wat meer landen te noemen waar aandacht aan Kuifje is besteed, zoals Zwitserland (twee briefkaarten), Guinee Bisseau (minivel met beroemde Belgen waaronder Hergé en Kuifje, Roemenië (briefkaart) en indirect ook Singapore. In de opsomming mis ik postzegelboekjes van Nederland en Frankrijk, maar ook de PAPs van Frankrijk. Ik begrijp niet het commentaar van Lenore C. Frederick. Hij Kent zeker niet al het werk van Hergé. Kijk ook eens naar de guitenstreken van Quick en Flupke.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)