Dit jaar wordt op vele plaatsen de 500e geboortedag herdacht van Gerard Kremer, wereldberoemd onder de naam Gerardus Mercator (Rupelmonde/een plaatsje bij Antwerpen, 5 maart 1512 – Duisburg, 2 december 1594). De Vlaamse cartograaf, instrumentmaker en graveur — hij was de eerste die het woord atlas introduceerde voor een verzameling kaarten in boekvorm – werd al tijdens zijn leven als de ’Ptolemaeus van zijn tijd’ beschouwd (Ptolemaeus, astroloog, astronoom, geograaf en wiskundige, 87-150 na chr.). Zijn Mercatorprojectie vormt tot op de dag van vandaag de basis voor zee- en landkaarten en wordt toegepast in de lucht- en ruimtevaart.
Gerelateerde artikelen
Uiteraard herdenkt België deze grote zoon. Op 12 maart verscheen een velletje met twee zegels in het buitenlandtarief 3 (€ 7,14), op de ene Mercator en op de andere Jodocius Hondius (1563-1612), die wordt beschouwd als de cartografische erfgenaam van Mercator.
Mercatorpostzegel van Duitsland
Ook Duitsland herdacht Mercator en wel op 1 maart met een zegel van 220 cent.
Daarnaast verschenen die dag de tweede zegel in de reeks Post/Feriën in Deutschland (55c, voorjaarsvakantie), een velletje met een 55c-zegel ter ere van 500 jaar Sixtijnse Madonna (Madonna met op haar arm Jezus, een schilderij van de Italiaanse schilder Raffael, 1483-1520)
en een nieuwe rouwzegel (55c, landschap in de avondschemering).
Belgisch theater
Terug naar België dat op 12 maart ook vijf zegels wijdde – tevens in een boekje, € 4,95 – aan het grenzeloze oeuvre van de beroemde theatermaker Franco Dragone: Cirque du Soleil, Décrocher la Lune, A new day…, Le rêve en The house of the dancing water.