Wie zou hebben gedacht dat twee Portugese studenten die, omdat ze in een restaurant een toast op de vrijheid hadden uitgebracht en kritiek hadden geuit op het bewind van de toenmalige dictator Salazár, in 1961 in Londen de aanleiding waren tot de oprichting van Amnesty International.
Gerelateerde artikelen
Toen namelijk in mei van dat jaar de Londense advocaat Peter Benenson in een krant een artikel las over de twee Portugese studenten, die na het uiten van kritiek tot zeven jaar gevangenisstraf waren veroordeeld, startte hij met twee collega’s de actie ’Appeal for Amnesty 1961’. De campagne begon met een artikel in The Observer getiteld ’De vergeten gevangenen’.
Amnesty International, 2.8 miljoen leden
Amnesty International telt nu ongeveer 2,8 miljoen leden in ongeveer 160 landen; de Nederlandse tak telt 280.000 leden. In 1977 werd aan Amnesty International de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor ’contributed to securing the ground for freedom, for justice, and thereby also for peace in the world’.
50 jaar Amnesty International herdacht met postzegels
Het 50-jarig bestaan van Amnesty International is inmiddels al door diverse landen herdacht, en er zullen ongetwijfeld nog (vele) volgen. Luxemburg herdacht AI 15 maart met een 0,60 €-zegel waarop twee mensen juichtend komen aanlopen; Noorwegen liet 15 april op een A Innland-zegel een kind achter prikkeldraad zien.
Op een op 9 juni uitgegeven Duitse zegel van 55c piekt een opkomende zon boven een bergtop; Ierland kwam 30 juni met een groene herdenkingszegel van 55c met daarop het logo van de vereniging (ook verscheen een velletje met zestien zegels)
En Australië gaf 5 juli een gele zegel van 60c uit met een zwarte hand die het logo beschermt.