Als adres voor het toezenden van post gebruikten de postkantoren in vrijwel alle gevallen een postbusnummer. In de stempels van de hoofdpostkantoren werd meestal alleen de plaatsnaam ingevuld met daarbij een volgnummer van het stempel. Grote plaatsen hadden soms meer dan honderd verschillende stempels in gebruik. Zoals Amsterdam.
Gerelateerde artikelen
Kleinere plaatsen, met hulppostkantoren of poststations hadden eveneens stempels met daarin uitsluitend de plaatsnaam. Als er meer plaatsen waren met dezelfde naam, werd de provincieverkorting toegevoegd. Zoals Aalst in Gelderland en Aalst in Noord-Brabant.
Met postagentschappen werd dat anders. Als naast het hoofdpostkantoor in een plaats een of meer postagentschappen waren gevestigd, werd in de stempels van de betreffende agentschappen naast de plaatsnaam ook de straatnaam vermeld. Zoals in Amersfoort Neptunusplein en Operaplein.
En dat maakt het leuk voor verzamelaars! Ook wel interessant voor thematische verzamelaars die de namen (en aantekenstrookjes van de agentschappen) kunnen gebruiken in hun verzameling. Zoals in een verzameling componisten.
Maar soms komen straatnamen voor waarvan je denkt: hoe komen ze daarbij? Als voorbeeld de stempels van een postagentschap in Huizen.
Op 13 juli 1967 werd in de Phohistraat aldaar een postagentschap gevestigd behorende tot het hoofdpostkantoor van Huizen. PHOHI? Waar staat dat voor? Een vraag die direct bij je naar boven komt. De bewoners van die straat en de directe omgeving zullen het wel weten. Zeker als naam van het winkelcentrum. PHOHI is de verkorting voor Philips Omroep Holland Indië. Op 18 juni 1927 werd op initiatief van de N.V. Philips een radiozender opgericht met het doel regelmatige uitzendingen te verzorgen. Vanaf 1928 werd begonnen met proefuitzendingen vanuit een zender gebouwd in Huizen. Uitzendingen werden verzorgd tot 14 mei 1940. De drie zenders werden vanwege de Duitse inval opgeblazen. Echter, één zender kon worden gerepareerd en werd door de bezetter gebruikt. Dat betekende het einde van PHOHI. Later is hieruit de Wereldomroep ontstaan.
De straatnaam herinnert nog aan pionierstijd van de radio. Ook twee replica´s van de zendmasten zijn op een rotonde in Huizen te zien: het PHOHI monument. Alweer een beetje geschiedenis geleerd door middel van een poststempel!
Reacties (3) Schrijf een reactie
Is dat niet iets voor een, langlopende, postzegelemissie??
Weer wat geleerd. Ik heb het stempel nooit gezien, anders zou ik ook de onbedwingbare neiging hebben gehad om de betekenis te willen achterhalen, want zo’n ongebruikelijke naam maakt inderdaad nieuwsgierig, zeker als er zoals in dit geval maar 1 zo’n straatnaam is in heel Nederland. Maar sommigen interesseert dat niet. Wellicht wonen er wel mensen in de Phohistraat die geen idee hebben wat die naam betekent.
AKAIK you’ve got the answer in one!
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)