Start Tour de France voor de vijfde keer in Nederland - Postzegelblog

Start Tour de France voor de vijfde keer in Nederland

16

In 1954 is Amsterdam de eerste niet Franse startplaats voor de Tour de France. In 1973 was Scheveningen de start-plaats voor de Tour. Leiden was in 1978 aan de beurt en in 1996 was het ’s Hertogenbosch. Dit jaar is de Grand Départ  in Rotterdam. Na de 1ste etappe neem ik  je ook graag fietslatelistischnmee naar het ontstaan en de geschiedenis van  de Tour de France, kijk en lees je mee …

In 1954 is Amsterdam de eerste niet Franse startplaats voor de Tour de France.

In 1973 was Scheveningen de startplaats voor de Tour.

Leiden was in 1978 aan de beurt en ….

….. in 1996 was het ’s Hertogenbosch.

Dit jaar vind de start van de Tour voor de vijfde keer plaats in ons land.

Le Grand Départ in Rotterdam.

Hennie Kuiper (olympisch- en wereldkampioen) en Bernard Hinault (vijfvoudig winnaar van de Tour de France) nemen vandaag de eerste exemplaren van het postzegelvel ‘Tour de France 2010? en de twee (prestige) postzegelboekjes ‘Nederlandse wielersuccessen’ in ontvangst.

Tour de France 1960 – 1985

Postzegels (model ppz, zwart/wit) met de renners: Joop Zoetemelk; Gerben Karstens; Jan Janssen; Gerrie Knetemann; Hennie Kuiper;  Jan Raas; Peter Winnen; Johan van der Velde en Henk Lubberding.

Tour de France 1985 – 2010

Postzegels (model ppz, meerkleurig) met de renners: Jelle Nijdam; Michael Boogerd; Erik Breukink; Steven Rooks; Jean-Paul van Poppel; Gert-Jan Theunisse; Jeroen Blijlevens; Erik Dekker en …. Leontien van Moorsel.


Het postzegelvel, bestaande uit tien postzegels met de nieuwe waardeaanduiding, laat vele aspecten van de Tour terugkomen, waaronder de leiders van de verschillende klassementen, ieder met een speciaal shirt en het parcours met de start- en finishplaatsen en de verschillende soorten etappes.

Traject eerste etappe na de proloog.

Een fietslatelistische kijk op de TOUR DE FRANCE

Een mooie strook van vier zegels uit Ierland over de Tour de France in 1998.

De TOUR DE FRANCE is ontstaan uit de keiharde concurrentiestrijd tussen Franse sportbladen rond de eeuwwisseling. Dertien sportkranten wedijverden met elkaar om te overleven. “Le Vélo” was de grootste. Henri Desgrange stichtte een nieuw blad met de naam “L’Auto-Vélo”. Pierre Giffard (van Le Vélo) klaagde Henri aan wegens plagiaat. De rechter bepaalde dat ……. Desgrange’s sportblad alleen “L’Auto” mocht heten.

Hierdoor ontwikkelde Henri Desgrange in 1903 met zijn medewerkers het plan om in één klap de sportlezers aan “L’Auto” te binden, door een TOUR DE FRANCE voor wielrenners te houden, een enorm avontuur voor die dagen.

De TOUR DE FRANCE bleek een groot succes en de oplage van “L’Auto” (het latere LÉquipe) steeg van 20.000 naar 130.000, waarvan 65.000 abonnees. Daarmee bewees de eerste TOUR DE FRANCE al z’n zakelijke waarde.

In de pionierstijd van de TOUR werden de langste etappes verreden, een aantal zelfs boven 450 km. De eerste TOUR DE FRANCE in 1903 bestond uit zes etappes over een lengte van 2428 kilometers.

Een prachtige gelegenheids kaart uit 1953 50 jaar Tour de France met Tour-zegel en -stempel.

We kijken fi(ets)latelistisch nog even verder…

In 1963 werd door Monaco een serie van twee zegels uitgebracht ter gelegenheid van de vijftigste Tour de France.

Ajman geeft in 1969 een serie zegels uit ter ere van vele bekende Tourrenners. Onder andere onze Jan Janssen de winnaar van de Tour de France in 1968.

Hier nog enkele prominente renners uit de jaren ’60, van links naar rechts: Jacques Anquetil, Rudy Altig, Tommy Simpson, Felice Gimondi, Eddy Merkx en Julio Jmenez.

TNT Abonnementzegels bracht in de serie nostalgie jaren 1960 deze PPZ uit: Jan Janssen wint de Tour de France (1968)

Republiek De Guinee Ecuatoriaal geeft in 1972 ter gelegenheid van de 59ste Tour de France een herinnerings-“velletje” uit voor o.a. de meervoudig Tourwinnaar Eddy Merckx, die ook in dat jaar (voor de vierde keer) de Tour de France won.

Een jaar later, in 1973 wordt de 70ste verjaardag van de Tour gevierd met de organisatie van de zestigste ronde. De Spanjaard Louis Ocana werd de winnaar.

MANAMA dependance of Ajman wist in de jaren ’70 de meeste, aan de Tour de France gerelateerde, fietspostzegels te vervaardigen.

Joop Zoetemelk

Joop was Prof van 1970-1987. Het meest opvallende op de imposante erelijst van Joop Zoetemelk is de zege in de Tour de France van 1980 en de wereldtitel in 1985.

Bij zijn afscheid maakte Cobrakunstenaar Corneille een prachtige litho onder de titel “Hommage du Champion du Monde Joop Zoetemelk”

FAUSTO COPPI werd ook in 1999 door Italie geeerd door de uitgifte van deze fietspostzegel.

Net als Ajman en Manama had Republiek de Guinee Equatoriaal fervente fietsliefhebbers bij hun postorganisatie. Getand en /of ongetand werden vele fietspostzegels uitgebracht.

Leo Duijndam, winnaar van de 205 km lange 8ste etappe van de 59ste Tour van 1972.

W. Teirlinck

J. Huysmans

Poststempels

Poststempels zijn in de fietslatelie een dankbaar gegeven. Zo zijn er vele etappe-stempels gemaakt. Al heeft het poststuk geen fietspostzegel dan behoort het poststuk toch in het thema FIETS thuis.

Mooie poststempels van de 5de etappe op 2 juli 1985

Poststempel 9 juli 1987 etappe naar Renazé

Poststempel 10 juli 1987 verplaatsing naar Futuroscope

De Gele trui

Het sportblad L’Auto (later L’Equipe) werd op geel papier gedrukt. Dat gele papier werd aanleiding om de leider in
de wedstrijd met de gele trui te sieren.

Enkele gele trui dragers: Aimar en Bahamontes; Van Springel en Gimenez

’s Werelds meest invloedrijke lange-afstand-fietswedstrijd

Tanzania gedenkt de tijdrijder R. Pensec in 1990

Weer een “buitenlandse” Tourstart in 1989

Andreotto in de Tour van 1993

Cover met weer zo’n mooi poststempel van de 1ste etappe in 1993 in Andorra

Luxemburg gedenkt Francois Faber in 2002 met een postzegel

Francois Faber is in 1909 de eerste Luxemburgse winnaar van de Tour de France. Hij nam 6 keer deel aan dit fiets-evenement, 1908; 1909; 1910; 1911; 1913 en 1914.

Tijdens de eerste Wereldoorlog neemt Francois in 1915 dienst in het Vreemdelingenlegioen en sneuvelt op 28 jarige leeftijd als korporaal bij Carency.

In het stadspark in Luxemburg bevindt zich sedert 29 juni 1989 een bronzen gedenkplaat voor de eerste Luxemburgse Tourwinnaar. Zijn naam werd eerder al aan enkele straten gegeven.

2003 – De Tour de France bestaat 100 jaar!! in oktober van dat jaar werd het Wereldkampioenschap op de weg verreden

2007 – Mooie illustratie van de Belgische ontwerper: Jean Libert (né le 27 août 1954) est un graphiste belge. Après des études aux Beaux-Arts, il entame une carrière dans la publicité. En 1973, il entre au service publicité de La Poste.

In 2009 hebben Andorra en Monaco aandacht besteed aan de Tour de France door uitgifte van deze kleurrijke fietspostzegels.

_______________________________________________________________________
De ppz’s (persoonlijke postzegels) van de Tourstart te Rotterdam heb ik via Marktplaats
gekocht van  Ad B uit Barendrecht.

Krijg je post met een Tour-zegel gefrankeerd, dan houd ik me gaarne aanbevolen.
Fietslatelistische groet, Jan van Tellingen, Appelgaard 63, 3962JC Wijk bij Duurstede.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Fietsen en wielrennen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (16) Schrijf een reactie

  • Jan van Tellingen op 3 juli 2010 om 08:24

    Vandaag eerst zelf maar weer eens op de racefiets voor een mooie warme toertocht. En vanmiddag natuurlijk de proloog van het echte werk !

  • aadb op 3 juli 2010 om 19:45

    Jan .Komplimenten met deze mooie serie met name de kaart van 1953 maakt indruk en behoort wat mij betreft tot het topstuk .

  • willem hogendoorn op 4 juli 2010 om 09:26

    @ Jan: In 1978 was ik bij de (mislukte) proloog in Leiden. Je zet hierbij in je overzicht een ansichtkaart van een racefiets. Wat is hiervan de link met Leiden? Is er destijds een gelegenheidsstempel uitgegeven door de PTT?

  • Jan van Tellingen op 4 juli 2010 om 13:31

    aad, dankjewel voor je kompliment, is altijd leuk om te krijgen en geeft weer energie om door te gaan.

  • Jan van Tellingen op 4 juli 2010 om 13:36

    De foto van een fietsminiatuur (uit mijn collectie)bij Leiden, hoort bij ’s Hertogenbosch, alwaar ik hem kocht vanuit de tour-reclame-caravan. Van de Tourstart te Leiden is fietslatelistisch niets te vinden, Willem! Leuk te horen dat je er zelf bij bent geweest. Dank vor je reactie.

  • Ton op 4 juli 2010 om 18:50

    Eigenlijk is Rotterdam een saaie grijze stad wel mooie tv beelden door Zeeland Brabant

  • Jacqueline van der Pas op 4 juli 2010 om 22:29

    @Jan, leuk, jouw fietslatelistische kijk op de Tour de France. Van alle fietszegels in het verhaal spreekt die van België uit 2007 mij het meest aan. Mooi beeld, maar ook mooi omdat de zegel doorzettingsvermogen en fanatisme uitstraalt. Heb je trouwens de fietspostzegel van Cuba in mijn artikel over oranje postzegels gezien? Ik ben wel erg nieuwsgierig naar ‘hoe het nu zit met deze zegel’ :-)

  • Gerko op 5 juli 2010 om 08:48

    Geweldig stuk weer Jan. Ik heb het met veel plezier gelezen (en bekeken) !

  • Jan van Tellingen op 5 juli 2010 om 10:17

    Hallo Jacqueline,
    Ik had je artikel nog niet gelezen! Helemaal in beslag genomen door de Tour. Een mooie gevoelsbeschrijving voor de 2007 Belgie-zegel !! Wat een leuke link om vanuit het oranjegevoel (WK) naar oranje postzegels te gaan. Zou ik nooit hebben kunnen bedenken. En dan toch weer de fiets tegen te komen .. Hierbij een link naar een cuba stampsite waar jouw zegel is te vinden. Ik weet van het bestaan van zo’n zegel met de verbeterde tekst iMmediata !. Ik heb hem nooit gezien of hoe dan ook ergens anders aangetroffen..

    http://translate.google.nl/translate?hl=nl&langpair=en%7Cnl&u=http://www.cubastampscoins.com/Cuban_Stamps_1899-1959.php

    Voor zover mij bekend is de eerste fietspostzegel van 1888 een privaat uitgave uit Hamburg. Ik stuur een afbeelding, groetjes

  • Jan van Tellingen op 5 juli 2010 om 10:23

    Hoi Jan
    bedankt voor het speurwerk.
    Ik ben benieuwd of er meer boekjes gaan op duiken
    met de zelfde afwijkingen.
    Mooi fiets stukje trouwens op de postzegelblog
    ik blijf me verbazen over het aantal fiets zegels.
    Groetjes Linda

  • Jan van Tellingen op 5 juli 2010 om 10:26

    Goed om te lezen, Gerko, dat je er plezier aan hebt beleefd. Een stimulans om door te gaan. Dankjewel voor je reactie.

  • Jan van Tellingen op 5 juli 2010 om 10:50

    Ton op 4 juli 2010 om 18:50 Eigenlijk is Rotterdam een saaie grijze stad wel mooie tv beelden door Zeeland Brabant

    Deze reactie van Ton hoort duidelijk NIET thuis op Postzegelblog !!

  • Jan van Tellingen op 5 juli 2010 om 20:42

    Sent: Monday, July 05, 2010 2:46 PM

    From: Eric Staakman
    To: jnvantel@casema.nl
    Sent: Monday, July 05, 2010 2:46 PM

    Hallo Jan, Dank je wel voor de fietszegels, heel leuk, wist niet eens van het bestaan van deze zegels.
    Prachtige hobby Jan.

    Gr en tot fiets Eric.

  • Jan van Tellingen op 14 juli 2010 om 10:21

    Bronkhorstspruit, 13 juli

    Hi Jan Je verhaal gelees en ook een schryven daar achter gelaten. toen ik het stuur . was daar iets fout.
    Maar erg leuk hoor . en baie werk he . Keep it op . Well done’
    Regards HANS.

  • aadb op 3 februari 2011 om 18:09

    Jan@ Republica de Guinea Equatorial
    1972 blok met 7 losse waarde,s klopt dit .blok zie ik de losse zegels niet .gr aad

  • Jan van Tellingen op 3 februari 2011 om 21:37

    @AadB, Ik ken een blok met 1 zegel met waarde 200 + 25 met Cyrille Guimard & Luis Ocana.. Een blok met 7 losse waarde’s ken ik niet.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)