Het velletje van 10 van NVPH nr. 1733 bestaat in 2 verschillende tandingen. De in de catalogus vermelde 13¼:12¾ (24 tandjes horizontaal per zegel) en de niet vermelde 14:12¾ (25 tandjes horizontaal per zegel).
Gerelateerde artikelen
Deze verschillen ontdekte ik al op de dag van uitgifte, 2 september 1997.Op deze dag kocht ik bij het postagentschap in mijn woonplaats twee velletjes van 10 en een losse zegel uit een vel van 100. De losse zegel en een velletje voor in mijn verzameling en een velletje om mee te frankeren.
Thuis aangekomen vergeleek ik de losse zegel met de zegels in de velletjes en ik zag dat de tandingen verschillend waren. Ik dacht toen dat twee verschillende tandingen zo hoorde, net als bij een aantal kinderzegels van rond 1990. Daarvan hebben de velletjes ook een andere tanding dan de vellen van 100.
Een velletje ging dus de verzameling in en uit het tweede velletje scheurde ik nog een losse zegel ook voor in mijn verzameling. De overige negen zegels heb ik voor frankering gebruikt.
Na een aantal maanden had ik ongeveer 30 gestempelde exemplaren waar van er maar eentje tanding 14:12¾ had. Ik vond dat vreemd, want meestal komen de zegels uit velletjes van 10 meer voor dan zegels uit een vel van 100. Toen bedacht ik me ineens dat het velletje van 10 misschien wel in twee verschillende tandingen bestond net als het velletje van NVPH nr. 1571-1572 uit 1993.
Begin 1998 kocht ik op goed geluk weer bij hetzelfde postagentschap een velletje. En inderdaad, in een andere tanding. Maar het viel mij op dat de tanding van mijn als eerste gekochte velletje nooit in de catalogi werd vermeld. Is deze ontdekking dan nog niet ook door iemand anders gedaan?
Vier jaar geleden vertelde ik dit verhaal aan een bevriende handelaar die lid was van de NVPH. Ik nam de zegels en velletjes een keer mee, zodat hij ze kon bekijken en de tanding kon meten. Hij stuurde gelijk vanuit zijn winkel een e-mail met daarin deze tandingverschillen naar een lid van de cataloguscommissie van de NVPH.
Vervolgens heeft hij er nooit meer iets van gehoord en de tanding wordt ook nog steeds niet in de catalogi vermeld.
De bovendste zegel heeft tanding 13¼:12¾ (24 tandjes horizontaal), zoals in de catalogus vermeld staat.
De middelste en de onderste zegel hebben tanding 14:12¾ (25 tandjes horizontaal).
De onderste zegel is gestempeld in Nieuwegein op 3 oktober 1997.
Bovenstaand velletje met R1211 heeft tanding 13¼:12¾.
Onderstaand velletje met R1111 heeft tanding 14:12¾.
Ik ben benieuwd of de zegels en velletjes met tanding 14:12¾ veel voorkomen en roep daarom alle lezers op om hun eigen verzameling, dubbelen en/of voorraad na te kijken. Jullie bevindingen kunnen jullie natuurlijk hieronder plaatsen bij de reacties!
Reacties (85) Schrijf een reactie
De kleine velletjes van 10 zegels in mijn bezit hebben allemaal dezelfde tanding, namelijk 13¼:12¾, met 24 tanden horizontaal.
Ik heb de volgende etsingnummers L/R1111, L/R1211, L/R2322, L/R2323.
De velletjes zijn gekocht over een lange periode, tot jaren na uitgifte. Ze zijn postfris.
Zegels in mijn bezit, afkomstig uit de grote loketvellen van 100 zegels hebben ook tanding 13¼:12¾, 24 tanden horizontaal.
Ik heb geen zegels met 25 tanden horizontaal aangetroffen.
Toch handig, dat we in Nederland een Speciale Catalogus hebben. Daar staat tenminste niet alles in, ondanks de titel van het boekwerkje.
Maar ja, da’s helaas oud nieuws.
JHA. In een speciaal catalogus hoeft niet alles te staan .Alle gegevens zijn door andere aangeleverd en men is dus afhankelijk van het aanbod ,waar dan ook nog een keuze gemaakt moet worden .
@AadB
Wat je nu zegt is dus je reinste b*llsh*t. Als je Lars zijn verhaal leest dan was de NVPH al langer op de hoogte! En deed er niets mee zoals met bijna alle nieuwe zaken. Een Maandblad-rubriek lezen kost in deze crisis-tijd natuurlijk te veel moeite…
In een Speciale Catalogus hoort heel veel te staan waar een postzegelverzamelaar – niet vakjesvuller – tegen aan kan lopen. Geen plakplaatjes van Port Betaald of nep-gegraveerde zegel-imitaties!
Als de NVPH slechts een junior-catalogus zou uitgeven dan kon ik er nog wel vrede mee hebben dat er zo weinig diepgang was….
Maar ja, de NVPH heeft een hogere dunk van zich zelf en zit dus graag al ruim 80 jaar op haar laurieren te kauwen…..
Waarom zorgen individuele leden van de NVPH niet voor meer leven in deze duffe zooi??? Wat levert het lidmaatschap meer op dan een keurmerk te mogen plaatsen op de winkelruit?
Lars had het mij het verhaal van deze zegels ook al eerder verteld, maar ik ben nu wel blij dat hij zelf de primeur heeft!!
@Aad B
Het is, gezien de opstelling van de CatCom, natuurlijk logisch, dat men de Catalogus vooral niet door middel van eigen waarneming samenstelt. Altijd afhankelijk blijven van door anderen aangeleverde gegevens, Dan hoeft er blijkbaar geen controle meer plaats te vinden. Hoe men dan een verantwoorde keuze kan maken?
Het verklaart veel.
Bedankt Rein!
Heb jij trouwens al een paar zegels of velletjes gevonden?
@Lars
Helaas, geen enkele ;)
Rein wie zegt dat de leden geen inbreng hebben !Het is net een democratie wat de meerderheid wil, en een minderheid aanhoren .Waarom geen port betaald je ziet ze steeds meer en zijn duideijk door tnt uitgegeven .Het zelf fabriceren van (verzamelwaardige) artikelen ,wat is daar nu weer mis mee het is een (commerciele) organisatie die door (vrijwilligers gerunt wordt ) Wie ontzegt de commentatoren om zelf iets te fabriceren als tegenhanger van de nvph (ze weten het toch zo goed )Waar ligt de intresse van de meerderheid en waar haken anderen af door de ingewikkeldheid .Van af de kantlijn is het makkelijk roepen maar ga er maar aanstaan ,het aantal leden van verenigingen loopt met de jaren terug ,vind maar eens gratis bestuursleden die met commentaar van de anderen die niets doen, het nog leuk vinden zich in te zetten
@Aad B
Een postzegelhandelaar is inderdaad een “echte ” vrijwilliger”. die er voor zorgt, dat zijn/haar portemonnee goed gevuld wordt. Waarom heeft een NVPH handelaar kennis van zaken nodig? Het zijn toch professionele Vrijwilligers?
@AadB
Het is een handjevol (50stuks?) jongens [oude knakkers] dat op basis van verdiensten een eeuwigheid geleden in feite een groep van 30.000 Nederland verzamelaars voorschrijft wat verzamelwaardig is en wat niet.
Wat niet in de catalogus staat wordt niet verzameld want wordt niet geaccepteerd door de KNBF-tentoonstellingen, wordt niet ingekocht als t.z.t. een verzameling te gelde moet worden gemaakt, etc.
Leve de democratie! Tja, net zoals Den Haag luistert naar wat er in het land leeft – men drinkt wat, men doet een plas en alles blijft zoals het was!
Aad, je doet het fantastisch met je persoonlijke postzegels! Sleur die andere negotianten eens uit hun winterslaap!
Rein .ik doe niet anders.en bedankt voor het compliment . De persoonlijke zegel wint terrein en wordt op vele plaatsen door mensen die wilde stoppen omarmt .
De meeste ‘handel’ zit natuurlijk in het klassiek. Maar gelukkig was er ene Aad die wel de potentie van de persoonlijke zegel al vroeg inzag. Toen veel mensen stopten zo rond 2000 en het gulden/euro tijdperk waren er een aantal die wel met de tijd meegingen. Dat is inmiddels ook alweer ‘lang’ geleden. Inmiddels zijn veel niet-verzamelaars vaak verrassend in aanraking gekomen met deze zegels. Nu gaan ze heeld wereld rond. Net 5 minuten terug nog persoonlijke Nederlandse MJ-zegels gekocht! (jawel ze bestaan!) Het is goed om tegendraads en/of anti-cyclisch te denken op zijn tijd. Dat houdt je alert. en dat moet je zeker zijn in postzegelland. Je hebt trendsetters en trendvolgers. Aad is zo’n trendsetter. Aad volg ik al jaren, heb er nooit wat gekocht. (ik heb bijna alles al..) Laatst nog 160 euro geboden voor zo’n vel maarja het bod was te laag. Gelukkig had ik het vel al dubbel. Helaas laat catalogus laat het afweten op dit gebied. De handel heeft die boot gewoon gemist. Aad niet. Daarom moeten degenen die de boot niet gemist hebben elkaar op de hoogte houden van wat er leeft. (doen ze toch al af en toe) Ik heb in ieder geval heel wat voorbeelden op mijn website staan) mvg Johan (postzegelforum.nl)
ik heb heel veel van die zegels
stuk of 500
ik ga de tandjes eens na tellen
kan wel even duren hahaha
maar als ik wat vind
laat ik het weten
Heb je geen tandingmeter?
Meestal kun je er wel ergens een gratis krijgen.
Persoonlijke postzegels… Ja, iedereen moet natuurlijk zelf weten welke zegels ze in hun verzameling hebben. Bij mij komen ze er in ieder geval niet in.
Dat ze niet allemaal in de catalogus komen vind ik meer dan logisch. Daar is ook geen beginnen aan. Welke moet je dan wel en welke moet je dan niet opnemen? Als alle door TNT uitgegeven zegels worden opgenomen dat kan ik wel begrijpen. Wel in een apart hoofdstuk!
Maar die MJ zegels, daarvan weet iedereen wel dat ze door iemand gemaakt zijn die er alleen maar geld mee probeert te verdienen. En zo kun je wel alles op een zegeltje laten printen.
Natuurlijk kunnen die zegels er niet allemaal in, het gaat alleen om de hoofdgroepen, de typen zegels uitgegeven in bepaalde jaren. Die MJ vellen kosten 6 euro per vel. Ik heb er 6,05 voor betaald. Na aftrek van de ebaykosten heeft de verkoper er dus op verloren. Ebay heeft er enkel aan gewonnen. en ik heb goedkope vellen en hoef nu niet naar Den Haag, Rotterdam of Nijmegen. Persoonlijke postzegels zijn een onderdeel van mijn Nederland-verzameling. Die horen er dus bij mij bij. mvg Johan :)
nee helaas
ik ben wel al bezig met tellen
maar nog niks gevonden
ik heb 2 maanden geleden bij iemand 3 volle boodschappen tassen
met Nederlandse postzegels gekocht voor 10 euro
en daar zat deze zegel massaal in
ik vond ze nog al saai na de zoveelste
maar dit geeft weer een hele nieuwe dimensie aan de zegel
ik zal eens gaan kijken voor een meter
Nu je het er over hebt, ik heb ook nog een zak vol onafgeweekt NL. Helemaal vergeten! Ik zal morgen eens gaan zoeken!
@Lars, wie weet wat je nog meer aantreft! Succes met zoeken.
ik heb mijn eerste gevonden
Mooi!
Weet je misschien ook waar en wanneer de zegel gestempeld is?
leidschendam 22 v 98-22
ik zoek nog verder
Hallo,
Ik vroeg me af of er al iemand nog een paar van deze zegels en/of velletjes in tanding 14:12¾ heeft gevonden.
@Lars,
eilaas, eilaas géén 14:123/4!
Mocht jij nog enkele teveel hebben……(?):ojkwats@gmail.com
Hoi Lars
Helaas heb ik pas een zegel gevonden met 25 tandjes.
Ik ben nog lang niet op de helft, dus wat nog niet is kan nog komen..
Maar vandaag heb ik wel twee zegels gevonden die verkeerd op het papier staan, aan de rechter kant is veel meer wit dan aan de linkerkant.
Ben jij al meer te weten gekomen over de tanding?
Groetjes Linda
@Linda
Ik heb helaas ook nog steeds maar 1 gestempeld exemplaar.
De twee andere zegels die je hebt staan niet verkeerd op het papier. De perforatie is een stukje teveel naar rechts geplaatst.
@OJ Kwats
Helaas dus…
@lars
Ja inderdaad de perforatie zit verkeerd.
(beetje dom hahhaha)
Misschien is er ook maar een velletje, dat velletje wat jij op de post hebt gedaan..
Ik heb vandaag eens even in de nieuwe catalogus gebladerd…
Natuurlijk weer geen vermelding!
En ook dit jaar wéér geen vermelding!
De handelaren van de NVPH-cataloguscommissie hebben er zeker nog niet genoeg in hun eigen voorraad…
Ook de verschillende typen Beatrix-zegels van 2002 staan er weer niet in. Terwijl deze toch al jaren bekent zijn?!
Tsja een kleine moeite voor een grote zaak zou je zeggen .En dan moeten de zegels ook een waardering krijgen ga er maar aan staan .De opmerking bestaan in verschillende tandingen zou niet misstaan . Of de handel voorraad heeft ?? ik heb voorraad zat van spul wat wel in de catalogus staat dus wat wil het zeggen .
Ik meld dat ik ook een velletje met de tanding 14:12driekwart heb gevonden. Het nummer op de zijkant is ook R1111.
Dat is goed nieuws, Velzoeker!
Als ik u was zou ik deze goed bewaren en niet verkopen!
Heeft u deze toendertijd op het postkantoor gekocht of later bij een andere verzamelaar of handelaar?
Dag Lars,
het komt van een andere verzamelaar, ergens in de laatste 2 jaar aangekocht. Hij had ook randnummer L1111 maar die was ‘gewoon’ geperforeerd.
@AadB
@ Lars
Aad, ik prijs je omdat je pas staat voor een cluppie waar je lid van bent. Dat neemt echter niet weg dat ze er wat de catalogi betreft bar weinig van bakken (en dan zeg ik het nog vriendelijk).
Om bij nvph 1733 te blijven, het zegel waar het hier om gaat: het is ronduit belachelijk dat deze variant niet is opgenomen. Wat wel is opgenomen is een variëteit met gedeeltelijk onvolledige/ontbrekende tanding. Dat is ongetwijfeld een variëteit die bij een nvph-lid of lid van de cataloguscie ergens is opgedoken of terechtgekomen, want het is weliswaar ook leuk om te weten dat dergelijke velletjes bestaan, maar een afwijkende tandingmaat vind ik filatelistisch veel relevanter. Overigens dat er boekjes PB 76 bestaan met een compleet verschoven tanding, waardoor de waarde € 0,39 niet meer op de zegels staat, vindt je ook niet in de catalogus van het cluppie, evenmin als geheel ongetande velletjes Beatrix en Vincent van Gogh en velletjes met een gedeeltelijk scheef lopende tanding industrieel erfgoed. Het “ik niet weten” argument is in alle gevallen onzin, want het is bekend, althans had bekend moeten zijn bij de samenstellers. Er lijkt in grote mate sprake te zijn van subjectiviteit en willekeur bij het opnemen van afwijkingen en bijzonderheden en dat pleit niet voor de catalogus en nog minder voor de samenstellers ervan. Ik heb 5 jaar geleden nog een catalogus gekocht en voorlopig zie ik geen enkele reden om weer een nieuwe te kopen. Die reden komt pas indien de catalogus voldoet aan een standaard die vergelijkbaar is met een aantal echte catalogi uit het buitenland. Ondertussen zal er nog wel heel wat water door ’s lands rivieren stromen.
Aad: “dat je pal staat” uiteraard…
JS@je verhaal klinkt als het gras is groener bij de buren ,niemand zal je verplichten een nederlandse catalalogus te kopen .Als je het met de fantastische buitenlandse wil doen prima echter in geen enkele buitenlandse catalogus wordt nederland echter zo belicht als bij de nvph catalogus men kan er niet aan tippen .Als je 5 jaar geleden een catalogus hebt gekocht heb je 5x de extra katerns gemist maar ja daar ligt je interesse niet, echter anderen waren verheugd dat vele nieuwe dingen zijn opgenomen .In welke buitenlandse catalogi worden de fdc,s zo belicht als in de nvph catalogus ,hoe komt klassiek nederland in de buitenlandse catalogi over als voorbeeld de nrs 1-2-3 e.a Waar vind ik in de buitenlandse catalogi de kleinrond/grootrond.nummerstempels en in welke buitenlandse worden zoveel plaatfouten opgenomen .Dat er dingen niet zijn opgenomen is een gegeven alles opnemen is onmogelijk. Een catalogus afkraken om wat er niet in staat is ozo makkelijk om te waarderen wat er wel in staat wordt wat lastiger .Is het postman 600 niet die het mapje 90 jaar NLR bewust weglaat uit zijn prijslijsten en is het postman 600 niet die de volgorde van de uitgegeven davo autootjes nog steeds niet in orde heeft en er niet aandenkt om de 8 uitgeven spaarpostzegels af te beelden Wil ik bij postman600 een overzicht van Hallmarkkaarten dan wordt mij een wirwar van afbeeldingen getoont die niets met Halmark van doen hebben .Met andere woorden toon wat meer respect wat de makers van de nvph catalogus ter tafel brengen en lever pas commentaar als je zelf je zaakjes in orde hebt .
@Aadb,
Ik ben het met je eens dat de NVPH beter is dan de buitenlandse. De buitenlandse zijn wereldcatalogi en die hebben nou eenmaal niet de ruimte voor alle variaties.
De Michel daarintegen vind ik wel zeer goed als het gaat om variaties en tandingen bij NL zegels. Het enige nadeel is wel dat Michel afhankelijk is van de informatie van de NVPH-catalogus. Als een variatie niet in de NVPH staat komt deze ook niet in de Michel.
Wat een zeer groot pluspunt van de Michel is, is hun nummeringssysteem. Elke zegel een hoofdnummer, variaties daarvan met een lettertje erachter.
De NVPH gebruikt niet eens een systeem! Het is een willekeur van hoofdnummers en nummers met lettertjes.
Velletjes met 6 verschillende zegels krijgen een hoofdnummer en de losse zegels krijgen daar een lettertje achter.
Velletjes met 10 verschillende krijgen een V-nummer en de losse een hoofdnummer.
Maar het kan nog gekker:
De velletjes met 12 verschillende.
De zegels uit het vel met wilde dieren (2441) krijgen een nummer met letter. De zegels uit de vellen daarna met braille (2623-34) en sterrenbeelden (2581-92) krijgen een hoofdnummer!
Ook de nummering van de verschillende tandingen. De ene zegel krijgt er een kleine a of b achter, de andere zegel krijgt er een hoofdletter A of B achter.
Ook apart is dat ze het ene velrandje een tab noemen en het andere niet en vervolgens bij de ’tab’-velrandjes de opmerking plaatsen: “zonder tab zijn de zegels minder waard”. Maar de NVPH weet toch wel dat 99% van de consumenten die randjes eraf scheurt?!
De nieuwe NVPH 2013 heeft naar mijn mening wel een groot pluspunt:
De waarden van de moderne zegels van onze Antilliaanse eilanden zijn eindelijk flink naar beneden bijgesteld.
Is de NVPH er eindelijk achter dat deze dure plaatjes niet veel voorstellen en alleen maar zijn uitgegeven om de bankrekening van die van Reijen te spekken zodat hij lekker het hele jaar op belastingparadijs Guernsey vakantie kan vieren?
Aadb, Hoeveel abonnementen ben je de afgelopen jaren kwijtgeraakt en is er nog vraag naar de nieuwtjes van de eilanden?
Lars@ Michel gooit veel op een hoop de luchtpostzegels worden geplaatst tussen de gewone zegels ..Nergens kan ik in de NVPH ontdekken dat ze pretenteren een volmaakte catalogus te zijn .De wijsheden die je aangeeft inzake tab,s en nummering lijken mij niet van levensbelang maar zullen naar ik hoop het plezier van verzamelen niet bederven .Dat abonnementen op overzee dramatisch zijn afgenomen ligt niet aan de waardering in de catalogus maar duidelijk bij de (zon )aanbidder de Heer Hugo v.Reijen .Om deze uitgifte,s links te laten liggen lijkt mij de beste optie maar ja dat is met alles je moet zelf wel willen !!Er is nog genoeg in postzegelverzamelland te doen .
@Aadb
De NVPH pretendeert in het voorwoord van de catalogus overigens wel dat alle postzegels van Nederland & OGD worden opgenomen.
Helaas, ……
JHA@ oei dat is de reden dat ik het schrijf niet volmaakt dus (lol)
@AadB
Ik heb het niet over buitenlandse catalogi voor Nederlandse postzegels. Ik heb het over de kwaliteit van bijvoorbeeld een Michelin catalogus voor de Duitse zegels en de OBP voor de Belgische. In de laatste staan bijvoorbeeld pakketzegels gewoon als onderdeel van de uitgegeven postzegels opgenomen in plaats van een keer in de zoveel jaren een katern, waarbij opgemerkt zij dat de informatie over de pakketzegels buitengewoon minimalistisch is.
Wat de genoemde website betreft: dat is geen catalogus, maar een informatiemedium, waarbij ook nog de mogelijkheid wordt geboden om desgewenst iets te kopen. Het is volstrekt niet de bedoeling om zegels net DAVO autootjes en/of spaarpostzegels in een volgorde van uitgifte te plaatsen, omdat dat een zonloze exercitie zou zijn. Overigens staan diezelfde DAVO autootjes, maar ook zelfs het zegeltype als zodanig geheel ten onrechte niet in de catalogus van Nederlandse persoonlijke postzegels. Hadden die er maar wel in gestaan, dan zou er tenminste nog iets wat door kan gaan voor een echte persoonlijke postzegel in die catalogus hebben gestaan. Nu is dat zelfs niet eens het geval.
Nergens anders dan op de genoemde website zijn alle uitgegeven Hallmark series te zien en ook uitgaven daarvan te koop. Helaas is de voorraad beperkt en wordt er veel gekocht, maar ergens anders (lees bij de nvph – handel) is helemaal niets van dit materiaal te koop (misschien op 1 uitzondering na dan).
Wat die andere catalogus betreft: toch fijn dat daar die blauwdrukken in staan en de fdc’s die door de club zelf worden gemaakt en uitgegeven. Dat hoort er onmiskenbaar in thuis, terwijl echte persoonlijke postzegels er niet in thuis horen, want dat is toch plaatjesmakerij??!!!! Ik zie wel één groot verschil: persoonlijke postzegels zijn echte postzegels die echt gebruikt worden in het postverkeer. Wil de nvph ook nog beweren dat dit met hun fdc’s het geval is. Als die echt gebruikt zijn, hebben ze ineens geen waarde meer! Het is maar hoe je het bekijkt, maar wat mij betreft staat wel vast wat het echte maakwerk is.
Overigens ging het mij om de variant van de jongerenzegel en ook in dat opzicht is het (andermaal) een grote misser dat die er niet in staat. Maar dat zijn we al decennia gewend, onder meer met de Cour du Justice zegels op verschillende papiersoorten die nog steeds genegeerd worden en dan zal ik over de lange reeks andere items maar zwijgen.
Ik kan dus de komende 5 jaren nog wel vooruit met mijn oude nvph catalogus en als ik een keer iets wil weten over wat er in al die befaamde katernen is geschreven, dan vind ik daar mijn weg ook wel weer voor. Als ik een catalogus koop, dan wil ik een zo volledig mogelijke, goede, degelijke en betrouwbare catalogus en dan koop ik die niet voor een katern of voor de nieuwste blauwdrukken en aangezien er ook de komende jaren niets zal veranderen koop ik liever postzegels voor dat geld dan oud papier.
JS@ tsja en laat nu die cour zegels er deze keer wel in staan het is maar een weet .Over maakwerk kunnen we beter zwijgen want volgens wel inlichte kringen wordt de oki of hoe dat ding ook heet bij elke gelegenheid op beursen etc bezet gehouden door ene JS(lol) .Zoals al vaak aangegeven gaat het erom wat er wel in de catalogus staat wat er niet instaat is de mooie ruimte waar de specialist in kan duiken .Om drukte te maken over een tanding die niet is vermeld gaat mij boven mijn gekartelde pet .Misschien is de naam persoonlijke zegels niet zo goed gevonden maar een andere naam zou ik niet weten .Men zegt er is niets persoonlijks aan dat is juist het is een kader invulling die door een ieder kan worden gedaan postnl geeft het voorbeeld en andere kunnen volgen .Het maken van een puur persoonlijke catalogus is onmogelijk juist omdat dat erg divers is .Een zekere JS heeft al honderden velletjes laten maken via de ? en in kleine aantallen deze worden vervolgens naar de opgeslagen emailadressen gestuurd zodat een ieder van de (koopjes) kan genieten .Zouden deze allemaal in een cat komen dan wordt de cat 20x zo dik .Over de kwaliteit van de Michel cat kan onze blogger Rein ook wel een boekje open doen.Tsja en die Belgische cat is duidelijk een voorbeeld van het gras is groener bij de buren ,ook een handig boek om in je binnenzak mee te nemen !2x(lol)
@AadB
Indien de Courzegels er nu gespecificeerd in staan, dan is er een godswonder geschied. Dat is dan voor het eerst sind 1970. Ik heb het boekwwerk nog niet gezien, maar ik ben nu wel razend benieuwd.
JHA@ Om alleen daarom deze fantastische catalogus aan te schaffen voor een paar kolommetjes met de info over de cour is wat overdeven .In het nieuwe schitterend boekwerk met harde kaft is een eenmalig katern opgenomen met Langebalkstempels met Romeinse cijfers ook zijn bij vele (tanding) variëteiten postfrisse prijzen opgenomen ik zou zeggen wat wil verzamelend Nederland nog meer .Hoe heeft de Nederland verzamelaar niet zitten wachten op langebalkstempels met Arabische maandcijfers (2011)en de scheepspost Curacao (2008)ook andere bijzondere punten die de aandacht verdienden zijn in diverse eénmalige katern opgenomen vanaf 1991 is dit een 17 x gedaan .Zo,n verzameling catalogi is een lust voor het oog zeker als deze netjes in de boekenkast staan . .De samenstellers R.Smit.J.v.Beek,E.Boeré,R.Bouscher,J.W.Dito,R.v.Domburg,K.d.Hertog,W.d.Rooij,J.v.Willigen verdienen een pluim en respekt voor het afgeleverde produkt .Ook met de bijdrage van C.Janssen.P.Storm van Leeuwen en H.J.v.Zandvoort e.a heeft dit boekwerk kunnen uitgroeien voor wat het nu is een onmisbaar boekwerk waar de Nederland verzamelaar trots op kan zijn om het in bezit te hebben.Voor de goede verstaander dit is geen solicitatie naar welke functie dan ook alhoewel een goed betaalde vrijwillersbaan niet te versmaden is !!!!
@JHA
In 1970 had (zelfs) de NVPH niet kunnen melden in hun catalogus dat de Cour-zegels in meerdere papiersoorten bestonden. Het tweede type papier is pas in 1971 verschenen, het derde type in 1974.
@PaulW
Je hebt helemaal gelijk. Ik had het even moeten congtroleren.
Voor de goede orde
In 1971 verschenen de 2 cent (oplage 87.000 stukks en 3 cent (oplage 182.200 stuks).
In 1974 verschenen 2 cent (oplage 79.000 stuks), 4 cent (oplage 71.200 stuks) en 5 cent (oplage 74.200 stuks).
Hallo lezers,
Na dit stuk gelezen te hebben ben ik op zoek gegaan naar de afwijkende tanding.
Het heeft lang geduurd voordat ik hem gevonden heb, maar nu eindelijk is het dan zover. In tegenstelling tot de anderen heb ik hem op een L1111 gevonden bij een handelaar tussen nominaal voor weg te plakken.Nu nog zoeken naar een R1111.
Groetjes
Goed nieuws Jos!
Hopelijk vinden u en andere verzamelaars er meer en wordt deze tanding in de catalogus opgenomen!
We gaan ons best doen. Het is natuurlijk een andere als een gewone 1733. Helaas zijn er tegenwooedig steeds minder philatelisten en steeds meer mensen die alleen alle vakjes in het voordrukalbum gevuld willen hebben, maar ja ieder zijn eigen heug en meug.
Ik zal de zoveelste in rij zijn, maar als er iemand zijn of haar gestempelde exemplaar van de hand wil doen… Ben zeer geinteresseerd! (pretflat@gmail.com)
En over de NVPH… Heb wat afwijkende tandingen Willem III en een aantal drukverschillen in kinderzegels. Evenals de rolzegel Beatrix inversie in 22 mm ipv 21 mm (80, 100, 160 ct.). Antwoord van de NVPH… Laat uw zegels keuren, er zijn veel vervalsingen in omloop. Heb ik toevalling 50 maal een vervalsing in mijn verzameling! Erg blij met de website van Rein Bakhuizen van der Brink, het antwoord op de drukverschillen heb ik inmiddels. Nu de tandingen nog…. Iemand NVPH 19 en 21 in tanding 13:12 1/4, of NVPH 16 met verschil in tanding links/rechts, boven/onder?
Hallo lezers,
Na op 31 januari een velletje te hebben gevonden met L1111 heb ik vandaag met de post het velletje R1111 binnengekregen ook getand 14:12¾.
Na anderhalf jaar zoeken heb ik nu beide in mijn bezit.
Ik blijf natuurlijk doorzoeken, maar ik ben bereid om deze velletjes voor een goed bod van de hand te doen.
Groetjes
Vandaag kreeg ik onderstaand mailtje van een collega-verzamelaar:
“Ik ben eveneens in het bezit van de genoemde velletjes in de twee genoemde tandingen. Een van deze velletjes heb ik op de dag van uitgifte aangeschaft op het niet meer bestaande postagentschap in Puiflijk, het tweede later in Nijmegen. Ik heb de vondst voorgelegd aan de NVPH. Ik ontving als reactie dat ik de tanding waarschijnlijk verkeerd had gemeten, terwijl het verschil al overduidelijk is te zien, enkel door de velletjes op elkaar te leggen!”
Net als mij heeft hij het velletje ook gekocht in de regio Nijmegen. Zouden de velletjes alleen hier over de postagentschappen verspreid zijn?
De nieuwe catalogus is uit!!!!!!!
Ze zijn opgenomen.
Wie levert voor die prijs???? 10 euro???
Ik denk niemand. Maar de handelaren hebben geen voorraad, daarom staan ze natuurlijk zo laag. Ze hopen op deze manier goedkoop aan de zegels te komen en dan schroeven ze de prijs omhoog en gaan ze hem duur verkopen.
Gisteren nog een nieuwtje gehoord en gevonden. De blokjes van de kinderzegels van 2002 bestaan in 2 soorten papier. De meest voorkomende is uiteraard die met fosfor, maar hij is ook op gewoon papier uitgegeven. De eerste moest ik duur kopen voor €20,00, maar bij wat handelaren zoeken en ik vond een tweede die kreeg ik uiteraard een stukje goedkoper. Dus zoeken maar.
met vriendelijke groet,
Jos Smits
Tsja en dan maar klagen dat je verzameling niets meer waard is als de gulden wordt vervangen door de euro .En ja hoor eindelijk staat het erin lang gewacht toch gekomen en lekker laag geprijsd want ik wil zo goedkoop mogelijk inkopen een recht dat ik als handelaar als enige boven de particulier blijkt te hebben .En natuurlijk als je een prijs van 50 euro neergezet dan krijg je een ander verhaal met de woorden ze hebben zeker een grote voorraad die handelaren .Op naar de volgende zaak van iets wat er niet instaat en toch op tafel ligt kom maar op, over een jaar of 5 kan je het misschien terug vinden in de catalogus en reken erop dat die handelaar dan een voorraad heeft waar je eng van wordt want denk er om dat ze nu goed opletten ..Wat zullen die handelaren en verzamelaars spijt hebben dat ze de zegels weg geplakt hebben en ze nu achter het tandingsnet vissen .Maar ach sommige verzamelen het plaatje de andere de tanden of beiden totaal filatelie noemen we dat !!
Dus eindelijk staat de zegel erin!
De NVPH had me wel een gratis catalogus mogen sturen als bedankje! haha
@Jos,
Inderdaad eerst goedkoop erin zetten en daarna duur verkopen. Daar hebben ze bij de NVPH wel een handje van. Dit is niet de eerste zegel waarbij ze dit kunstje uithalen!
Ik raad iedereen die deze jongerenzegels hebben aan om ze vast te houden en nu niet gelijk te gaan verkopen!
Omdat de zegel nu in de catalogus staat wordt de zegel bekender en gaat de vraag stijgen. Maar het aanbod wordt nog even laaggehouden door de NVPH. De wet van vraag an aanbod treed in werking en in de volgende catalogus staat de zegel misschien wel voor 25 euro of meer!
@Lars en Jos ik snap niet dat je die catalogus überhaupt gratis wil hebben er staat niets in de prijzen kloppen niet de nummering is niet in orde blá blá blá en als ze er wel in staan staan ze te laag of te hoog het is dus nooit goed aan een junior om de 2 jaar had je meer dan genoeg staat mij bij..Graag enige voorbeelden van zegels die nu hoog staan en die volop worden aangeboden tegen woeker prijzen met name na 1945 ik ben benieuwd of je daar in slaagt
De Amaryllis met glazen uit 1997 met dubbele fosfor staat 150 euro per vel!
En dat noet de richtprijs zijn!
Dus inderdaad NIET VERKOPEN voor prijzen rond de 10 euro!
Heb dan vandaag eindelijk mijn eerste zegel binnen in de afwijkende tanding. Gekocht in het postagentschap van de COOP supermarkt in Niekerk, Groningen. Het velletje is dus op meer plaatsen aangeboden… Iemand die mij al een gestempeld exemplaar van de hand wil doen?
We zijn alweer een tijdje verder. Het velletje staat nog steeds genoteerd voor €10 en losse zegels voor €1 postfris en €0,80 gebruikt als ik me niet vergis. Ook heb ik nog steeds geen andere exemplaren gevonden.
Ik ben nog steeds op internet aan het tellen geweest en heb na lang zoeken een derde velletje in Duitsland op Ebay gevonden. Het tweede velletje heb ik inderdaad aangeschaft bij iemand uit Nijmegen, maar ze zitten dus nu op meer plaatsen dan je zou verwachten. Ik vind het raar dat er niet meer gestempelde exemplaren te voorschijn komen. Het zal er wel aan liggen dat er veel “vakjesvullers” zijn en niet meer mensen die echt naar een zegel kijken. Natuurlijk zijn er ook mensen, waar ik ook bij hoor, die naar afwijkingen op zegels kijken, maar daarbij niet alleen naar de afbeelding kijken, maar ook naar de rest van de zegel.
Mocht iemand interesse hebben in het velletje dat ik dubbel heb dan hoor ik dat wel.
Ik de nieuwste Speciale Catalogus is de cataloguswaarde van de losse zegel gestempeld omhooggeschoten naar €50,00!
Een waarde voor postfris weten ze niet. Er staat -,- vermeld.
Ze zijn alleen vergeten de waarde van het velletje aan te passen. Die staat nog op €10,00!
Wie heeft er nog een paar liggen? Ik geef er een tientje per stuk voor! haha
Inderdaad is vergeten het velletje met afwijkende tanding te verhogen. Zal worden hersteld in de catalogus 2018. Ik heb overigens een gestempelde zegel met de bewuste tanding.
Dus nog even een jaartje wachten op de waarde van een postfris velletje. Of kunt u al een tipje van de sluier oplichten? (Wat dit jaar eigenlijk de waarde had moeten zijn.)
Hallo,
Is er iemand die weet welk catalogusnummer een gestempelde postzegel heeft met afwijkende tanding? Ik wil mijn zegel graag verkopen.
Met vriendelijke groet,
Linda Dijkstra
Hoi Linda
Catalogusnummer 1733 B. Ik heb een tijdje geleden een ongestempeld velletje van 10 proberen te verkopen, maar niemand had interesse. Wacht nog even tot in september de nieuwe catalogus uit is. Misschien is hij dan duurder.
Groetjes
Jos Smits
@Jos Smits
Bedankt voor uw snelle reactie en advies. Ik wacht het even af. Fijne avond. Vriendelijke groet, Linda Dijkstra
@Jos Smits, Ik heb eventueel wel interesse in velletje V1733a. Laat maar even iets weten!
@Lars:
Eindelijk een volledige vorm van erkenning voor “jouw” 1733B, al op Postzegelblog genoemd in 2009.
In de NVPH-catalogus van 2018 voor het eerst prijsvermeldingen, voor de postfrisse en gestempelde zegel en het complete vel van 10, die iets waarmaken van het feit dat je deze zegel nagenoeg nooit tegenkomt.
Mocht er nog iemand een zegel of velletje over hebben: ik ben zonder meer geinteresseerd …
Marc Pijnenburg
Hoi Marc
Ik heb dit velletje nog over.
Stuur me een bericht op:
jossmits73@gmail.com
Jos Smits
Ben al een tijd op zoek naar dit velletje dus als er iemand nog een velletje over heeft dan hou ik me aanbevolen. Zelf heb ik nog 4 gebruikte losse zegels met tanding 14 over.
@Jos, ik heb je ook een mailtje gestuurd op je gmail adres omdat ik dacht dat je een velletje over had.
George Spoelstra
George,
Ik ben ook nog op zoek naar een los exemplaar, zowel postfris als gestempeld. Kun je me een prijs sturen (bramarcdotcom@hotmail.com) ?
Groeten,
Marc
Dag Marc,
Ik heb nog een gestempeld exemplaar. Ik heb je een pm gestuurd
vr groet
George
Inmiddels heb ik 2 gebruikte exemplaren. Wil wel ruilen voor postfris.
Ik ben een verzamelaar van alle tandingen en versie’s behalve plaatfouten.
Na jaren zoeken in de stapels van handelaren is het dit weekend toch echt gebeurd..
En daar een vel met tanding 14…., dat was ff een pokerface opzetten. Kosten… 1 euro.
Dat is pas geluk.
Op een andere beurs, nog met iemand overlegt welke ook tanding spaart en het was daadwerkelijk het Vel. Etsing R1111.
Hij bood 250 euro zonder te verblikken of te verblozen… Heb het bod afgewezen, het vel is gewoon te zeldzaam en zal het geen 2e maal tegenkomen. Nu nog een gestempelde versie :).
Ik houd mij aanbevolen!
Eindelijk is er weer een velletje gevonden. Als ik zo de reacties lees in dit forum dan zijn er tot nu toe minder dan 10 bekend. We weten natuurlijk niet of er bekende velletjes zijn bij verzamelaars die dat niet hier hebben gemeld maar gezien de zeldzaamheid ga ik er vanuit dat de meeste verzamelaars wel een beetje Googlen en dan hier uitkomen. Blijft de vraag wat het verhaal achter de afwijkende tanding is. Zou mooi zijn als dat nog eens boven water kwam
Dikke mazzel in huize Ramon.
Niet één maar twee gevonden, losse zegels weliswaar. Maar toch!
Beide afgestempeld in Zwolle.
10 en 13 november ‘97.
Alleen jammer dat eentje een hoektandje mist. Maar dat mag de euforie niet drukken.
Weer eentje gevonden, nu met stempel Leeuwarden!
De datum is alleen niet goed leesbaar; 10-XI*.
Heb 2 velletjes in m’n voorraad gevonden met T14! Heb het 20x nagekeken maar het klopt echt. Kan alleen ook nergens een prijs indicatie van dit vel vinden, deze wordt zo te zien nergens aangeboden.
De losse zegel heb ik met stempel Zwolle, 11-11-1997.
De laatste was 3 jaar geleden. Gefeliciteerd Niels. Ik heb de catalogus niet bij de hand maar ik meende dat de velprijs daar in staat. In ieder geval de losse zegel. Meestal rekent de nvph dan 10 keer de losse zegelprijs als cataloguswaarde.
Wil je 1 verkopen?
Niels,
Ik ben ook wel geinteresseerd, mocht je een velletje kwijt willen …
Verzamel Nederland op tanding en dit is een van de weinige items die nog ontbreken !
Groeten,
Marc
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)