Zappend langs zenders als National Geographic en Animal Planet komen ze soms voorbij, prachtige beelden van koraalriffen. ‘Wow’, denk ik dan altijd, ‘dat zou ik wel eens in het echt willen zien’. Maar tja, met mijn introductietraining duiken zal ik niet ver komen. En als we niet oppassen, kan in de toekomst niemand meer genieten van het schitterende koraal in de onderwaterwereld.
Gerelateerde artikelen
Mozambique 2002
Koraal staat namelijk ook in de top 5 van opmerkelijke klimaatslachtoffers. De lijst werd opgesteld door het Wereld Natuur Fonds (WNF). Wanneer de opwarming van de aarde niet beperkt wordt, zal niet alleen het voortbestaan van deze 5 diersoorten worden bedreigd, maar ook van hele ecosystemen. De dieren uit deze top 5 hebben een signaalfunctie. Eerder schreef ik over twee andere slachtoffers; de zeeschildpad en de tijger.
Maldiven 1975
Het lijken mooie planten, maar koraal bestaat uit duizenden, millimeter kleine diertjes. Er zijn zo’n 6000 soorten bekend. Koraal is bijzonder kwetsbaar. Het sterft al af bij een kleine temperatuurstijging. Dit afsterven is herkenbaar aan de verbleking van het koraal (coral bleaching).
Papoea Nieuw Guinea 1997
Koraal is van groot belang voor de visstand omdat het organisch materiaal produceert dat als voedsel dient voor vissen en andere zeedieren, zoals zeeschildpadden. Wanneer het koraal afsterft heeft dat een verwoestend effect op de voedselketen.
Turks en Caicoseilanden 2006 Verenigd Koninkrijk (Montserrat) 2006
Papoea Nieuw Guinea 1982
Het belangrijkste koraalgebied bevindt zich tussen de Filippijnen, Maleisië, Papoea Nieuw Guinea, de Salomon-eilanden en Oost Timor. Dit gebied van ongeveer 6 miljoen vierkante kilometer, noemt men de Koraaldriehoek. In deze regio zijn miljoenen mensen afhankelijk van de visvangst. Laten we hopen dat zij niet óók tot de klimaatslachtoffers gaan behoren.
Reacties (2) Schrijf een reactie
ongeveer 2 jaar geleden heb ik ook al een stukje geschreven voor de kinderen over koraal op wistjedatjes:
http://wistjedatjes.punt.nl/index.php?r=1&id=379282
Lijkt me een heel leuk en interessant onderwerp om te verzamelen! Ik heb er ook nog eens een klein stukje over geschreven maar dan zonder de postzegels: http://www.destruintuin.nl/artikelen/bericht/434/
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)