Tijdens de zomervakantie las ik het boek van Frank Westerman, genaamd Ararat. De naam trof me. Enerzijds door het begin van het boek, waar de schrijver begint met: Stapel de lettergrepen van Ararat op en je krijgt een berg. Anderzijds waren er de jeugdherinnering van de zondagsschool, waarin het verhaal van Noach werd verteld hoe hij met de ark op de berg Ararat vast kwam te zitten na de zondvloed. Hoe zat dat ook alweer precies?
Gerelateerde artikelen
De ark van Noach
Volgens de Bijbel (Genesis 6) bouwde Noach in opdracht van God een ark van goferhout, van 300 el lang, 50 el breed en 30 el hoog. Deze opdracht zien we terug op de tab van een Israëlisch postzegel.
Er van uitgaande dat een el 45 cm is, komt dit neer op een vaartuig van 135 meter lang, bij 22 breed en 13 meter hoog. Nadat de ark klaar was, kreeg Noach de opdracht om van alle reine dieren 7 paren en van de onreine dieren 1 paar (mannetje en wijfje) in de ark onder te brengen.
Daarna ging Noach en zijn gezin zelf in de ark en werd deze door God gesloten. Toen ging het 40 dagen onafgebroken regenen. Er viel zoveel water dat zelfs de bergen onder water kwamen te staan en alles en iedereen (mensen en dieren) verdronken. Alleen Noach en zijn gezin en de dieren in de ark bleven in leven, omdat de ark bleef drijven.
Na 150 dagen gedreven te hebben, bleef de ark vastzitten op het gebergte van Ararat (Genesis 8). Noach en de dieren kwamen eruit en als teken liet God de eerste regenboog aan de hemel verschijnen. Noach werd hovenier en plantte een wijngaard. Of dit op de Ararat is geweest, vertelt het verhaal niet. Er is daar in ieder geval wel een abrikozenboomgaard gesignaleerd volgens bijgaande postzegel.
Hoe heeft de ark van Noach er precies uit gezien? Dit is niet bekend. Kinderen hebben hier hun fantasie over laten gaan,
maar ook kunstschilders beschouwden Noach en zijn ark als een dankbaar onderwerp, zoals o.a. te zien is op een schilderij van Italiaanse kunstenaar Rafaël.
In Nederland liet aannemer Johan Huibers een replica bouwen van 70 meter. Dit schip wordt de ark van Johan genoemd.
De Ararat
De Ararat is met ruim 5100 meter de hoogste berg van Turkije en is bedekt met eeuwige sneeuw. De berg is daardoor moeilijk begaanbaar.
De berg ligt in het grensgebied van Turkije met Armenië en Iran. Naast de hoogste top heeft de berg ook een lagere top van bijna 3900 meter. Vanuit Armenië zijn deze 2 toppen prachtig te zien.
Toen Armenië nog een onderdeel vormde van de Sovjet-Unie beschouwden de Sovjets deze berg als een ideale uitkijkpost van de Navo. Zij hielden daarom de Ararat nauwlettend in de gaten.
Het Armeense volk ziet al sinds vroeger tijden met eerbied op naar de Ararat als een heilige berg. De berg is een nationaal symbool van Armenië en staat tevens in wapenschild van dit land.
Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is voorzitter van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars
Reacties (7) Schrijf een reactie
Prachtig onderwerp Willem! Met bizondere zegels!
@Dolores: Bedankt voor het compliment. Zoals in de inleiding staat kreeg ik de inspiratie tijdens de zomervakantie bij het lezen het boek ARARAT van Frank Westerman (broer van Max). Hoewel ik me had voorgenomen dat ik tijdens de vakantie (in Macedonie) niets aan de hobby zou doen, zat ik een half uur later in een internetcafé te zoeken of er iets filatelistisch was over Noach, de ark en de Ararat. En zoals je kunt zien, er was wat te vinden.
Geweldig, filastelist in hart en nieren!:) Er is nog een velletje van de ark van Noach, en ik heb me suf gezocht, maar kan ‘m niet terugvinden op internet. Als dat lukt zet ik dat hier neer.
@ Willem: Leuk dit thema!
@ Dolores, bedoel je soms een van deze: St. Vincent of Liberia, deze of deze (via BibleStamps.com).
Oh die zijn wel erg mooi zeg, maar hij zit er niet bij. Ben naarstig aan het zoeken, maar de site waar ze op stonden heeft ze niet meer.
zelf ben ik Armeens en nu ligt de Ararat mischien in Turkije maar vroeger was Armenia veel groter en zat de Ararat in Armenia. vanaf Yerevan de hoofdstad van Armenia kun je de Ararat heel goed zien vooral om ong. 6 of 7 uur. maar dit stukje over de Ararat is wel mooi en denk ik ook echt waar
@ Karine: Ik vind het leuk om te horen dat een echte Armeense dit een mooi stukje vindt.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)