Het is misschien wel een van de mooiste vindingen ooit gedaan. Het braille. Als klein kind was ik al erg onder de indruk toen ik op school het brailleschrift onder ogen kreeg. Het fascineerde me dat blinden door het voelen aan puntjes, hele boeken kunnen lezen. En ook nu, zoveel jaren later, vind ik het braille nog steeds heel bijzonder. En waarschijnlijk velen met mij.
Gerelateerde artikelen
Op 23 oktober schreef Lia al dat de Belgische Post in haar uitgifteprogramma 2009 een speciale zegel uitbrengt ter ere van Louis Braille, de bedenker van het blindenschrift. Op de postzegel worden zijn naam en de frankeerwaarde in braille vermeld. Zou België nu het eerste land zijn dat een zegel met een echt brailleschrift erop uitbrengt? Nee dus. Ik vond er nog meer.
Zelfs al een zegel uit 1974. In verband met de 5th World Assembly of the World Council for the Welfare of the Blind. Een Braziliaanse zegel in embossed braille.
Om het wat meer in deze tijd te houden, in 2006 bracht Ierland een postzegel met brailleschrift erop uit. Dit vanwege het 30-jarig jubileum van de Irish Guide Dogs for the Blind, een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden.
In hetzelfde jaar kwam Nieuw Zeeland met postzegels voorzien van het brailleschrift. Prachtige zegels om het jaar van de hond te vieren.
Uit India komt in 2007 een zegel in verband met International Day of Disabled Persons.
En tevens uit 2007 een fraaie zegel van Roemeense makelij. Uitgegeven in verband met de International Day of Blind Children’s Education.
Ook Canada ging België voor. In begin dit jaar werd daar een zegel op de markt gebracht ter ere van de het 100-jarig bestaan van de Montreal Association for the Blind. Een non-profit rehabilitatiecentrum voor blinden en slechtzienden van alle leeftijden.
Apart is de zegel van Finland 2008. Deze heeft niets te maken met blindheid. Hoewel zijdelings misschien toch wel. Op de zegel prijkt een mooie plant. De Lathyrus odoratus, oftewel de pronkerwt. Deze van oorsprong in Zuid-Italië en op Sicilië voorkomende zomerbloeier verspreidt namelijk een sterke geur. Het behoeft geen uitleg dat blinden een beter ontwikkeld geurvermogen hebben dan de ziende mens. Maar of de ontwerper van de zegel dit in gedachten had, betwijfel ik.
Hoewel vele landen België voorgingen, ben ik erg nieuwsgierig hoe de Belgische zegels eruit gaan zien. Nog even geduld.
Louis Braille
Louis Braille werd in 1809 geboren. Door een ongeval en een daarop volgende ontsteking, verloor hij op 3-jarige leeftijd zijn gezichtsvermogen. Omdat Louis een slimme jongen was, mocht hij een “gewone” school bezoeken. Dat was hoogst ongebruikelijk in die tijd. Toen hij 10 was, werd hij naar het Koninklijk Instituut voor Blinden in Parijs gebracht. Daar werd voornamelijk mondeling lesgegeven. Er waren wel wat boeken met reliëfschrift maar deze waren erg groot en dik. Toen hij 13 jaar oud was, hoorde hij voor het eerst van een nachtschrift bedacht door een Franse legerkapitein, Charles Barbier de la Serre. Deze ontwikkelde het schrift zodat de soldaten in het donker konden lezen en schrijven. Het was echter veel te groot en de grammatica klopte niet. Dit nachtschrift bracht Louis op het idee om een speciaal schrift voor blinden te ontwikkelen.
Enkele jaren later stond de essentie van het zespuntsbraille op papier. In de loop der jaren ontwikkelde en verbeterde hij zijn systeem steeds verder. Toen hij 19 was, begonnen zijn medeleerlingen het schrift te gebruiken. Er brak een nieuw tijdperk aan voor blinden. Louis bleef zijn hele leven bezig met het verbeteren van het schrift.
Maar pas in 1854, twee jaar nadat hij op 43-jarige leeftijd overleed, werd het brailleschrift officieel door het Instituut erkend als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. En 100 jaar na zijn dood werd het systeem formeel erkend als een uitvinding met wereldwijde betekenis.
Eerste afbeelding: Immanuel Giel [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]
Reacties (12) Schrijf een reactie
De Belgische zegel kwam toch in het filmpje van het VRT-nieuws langs ?
Het is wel interessant om op te merken dat het versturen van post in Brailleschrift wereldwijd nog steeds portvrij is, behoudens (soms) verplichte luchtrechten. Een normaal A4-tje met getypte tekst vergt al gauw 4 vellen in Brailleschrift (dik papier).
Mooie service van de posterijen!
Jan, je hebt helemaal gelijk!
Toon, dank voor de aanvulling. Dat is inderdaad een mooie service.
Er is toch ook een Nederlandse postzegel met een hond en brailleschrift. En de braillepostzegel uit de jaren ’70 ?
De Nederlandse postzegel met brailleschrift en hond is uit 1985. In 1935 was de eerste blindegeleidehond in Nederland Sunny. En nog een link : http://www.filahome.com/postzegels/0512-blindengeleidehond.htm
Zelfs in 1974 gaf Nederland al een postzegel uit met een blindengeleidehond. De zegels in het artikel hebben een echt voelbaar brailleschrift. De zegel van Luxemburg is wel in embossed braille, maar voor zover ik kan nagaan, de Nederlandse zegels uit 1974 en 1985 niet.
1964 denk ik. Ik dacht dat je op de postzegel uit 1985 de puntjes kon voelen. Ik zou even Profil uit die jaren er eens bij moeten zoeken.
Jan, sorry, inderdaad 1964.
Costa Rica heeft in 2002 en 2003 een aantal zegels uitgegeven met daarop de frankeerwaarde ook in braille.
ik vind het een leuk onderwerp, want ik doe er mij spreekbeurt over
groetjes keesie
Hoi Keesie! Heel veel succes met je spreekbeurt!! Groetjes, Jacqueline
De Nederlandse zegel uit 1985 heeft voelbaar een brailletekst op de zegel liggen. De tekst vormt de naam KNGF, dat in 1985 het 50-jarig bestaan vierde.
De inkt van die punten is voelbaar, hij is in plaatdruk aangebracht.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)