Eerder hebben we het gehad over de revolutionaire postzegels, de zogenoemde Weense drukken. Maar Indonesië heeft meer uitgiften gehad van postzegels die niet in elke catalogus voorkomen. Deze zegels gingen vooraf aan de Weense drukken en behoren ook tot de revolutionaire periode van 1945 tot 1949. Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië uitgeroepen door Soekarno-Hatta. De postdienst was echter nog steeds in handen van de Japanse overheersers. Pas op 27 september 1945 konden de Indonesiërs het Hoofdpostkantoor te Bandung overnemen en doopten de naam van de postdienst om in Djawatan PTT. Maar de vreugde was van korte duur, omdat Nederlandse en geallieerde troepen oprukten en zo de postdienst weer overnamen.
Gerelateerde artikelen
Toch zagen de Indonesiërs kans om bestaande postzegels te voorzien van hun nieuwe landsnaam: Repoeblik Indonesia, meestal door middel van opdrukken. Het waren postzegels van Nederlands Indië die niet door de Japanse bezetters waren overdrukt.
Maar ook postzegels uitgegeven door de Japanse bezetters die werden gebruikt in Indonesië.
Ter viering van en half jaar onafhankelijkheid werden op 12 januari 1946 twee postzegels uitgegeven die door de Indonesische Post waren gedrukt. Een zegel van 10+10 sen en een van 20+20 sen. De eerste officiële zegels uitgegeven door de onafhankelijke Indonesische Post?
Op 1 juni 1946 volgden nog twee zegels, van 5 sen en 20 sen en op 1 juli 1946 een van 30 sen. De ongetande zegel van 30 sen is een proefdruk. De zegels werden in Yogyakarta gedrukt.
Een grote serie zegels, gedrukt in Yogyakarta, verscheen in de loop van 1946 en 1947 ter herinnering aan de vrijheidsstrijd. Zoals de zegel van 5 sen met een blik op het brandende Bandung op 24 maart 1946: Bandung Lautan Api. De zegels waren slecht getand en vaak ook ongetand verkrijgbaar.
Naast de herdenkingsserie verschenen ook drie neutrale zegels die de langlopende serie moesten gaan vormen. Het waren zegels in de waarden 50 sen, 60 sen en 80 sen. De zegel van 80 sen is zeldzaam. De zegel van 60 sen ongetand is een proefdruk.
Op 17 augustus 1948 werden twee zegels uitgegeven ter herdenking van 3 jaar onafhankelijkheid. Een van 50 sen en een van 100 sen. De zegels waren eerst alleen ongetand en zonder gom verkrijgbaar, later ook getand.
In december 1949 werden zegels gedrukt met een afbeelding van president Soekarno. Deze zegels werden echter nooit aan de loketten verkrijgbaar gesteld. Ze bestaan zowel getand als ongetand en zijn altijd zonder gom.
Ook werden in 1948 nog twee portzegels uitgegeven, opdrukken op portzegels van Nederlands Indië.
Sommige verzamelaars kennen wel enkele van de getoonde zegels. Maar wat is hun status? Zijn ze erkend en verzamelwaardig? Het antwoord wordt door de Indonesische PTT zelf gegeven! Op 1 april 1964 werd door de Indonesische PTT een zegel uitgegeven vanwege het 100 jarige bestaan van de postzegel in dat land.
Duidelijk herkenbaar is de zegel van 30 sen uitgegeven op 1 juli 1946. Maar was dat het enige? Nee, bij de 35ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Indonesië werd op 17 augustus 1980 een serie van drie postzegels uitgegeven met afbeeldingen van zegels uit de lange serie van eind 1946 en begin 1947. Maar de derde zegel? Met een afbeelding die niet voorkomt in de bovenstaande opsomming?
De verklaring is als volgt. De bovenstaande revolutionaire zegels werden uitsluitend uitgegeven op het eiland Java. Op het eiland Sumatra werden andere zegels gebruikt die meestal in Palembang op Zuid-Sumatra waren voorzien van opdrukken of nieuw werden gedrukt. Zoals de zegel Fonds Kemerdekaan (Vrijheidsfonds) van 15 sen. Deze zegel kwam uit een serie van drie stuks uitgegeven op 17 mei 1946 en gedrukt te Palembang. De ongetande zegel is een proefdruk.
Wat vindt u ervan? Nu de Indonesische PTT deze zegels zelf heeft erkend als postzegels?
Reacties (10) Schrijf een reactie
Cees, je geeft hier een geweldige en mooie beschrijving van de historische ontwikkelingen bij het ontstaan van de Republiek Indonesië. Je geeft zelf al aan dat sommige zegels niet algemeen verkrijgbaar waren. Verzamelwaardig zijn ze natuurlijk altijd, want iedereen mag verzamelen wat hij of zij wil. toch vind ik een postzegel alleen maar een postzegel als hij gebruikt is voor frankering. anders is en blijft het slechts een al dan niet kwalitatief staaltje van drukwerk.
Cees, ook ik vind het weer een prachtig overzicht! Gezien de hoeveelheid postzegels in het artikel is er bij plaatsing gekozen voor aanklikbare, maar kleinere afbeeldingen van de postzegels. Na aanklikken worden de postzegels groter weergegeven waardoor de details alsnog zichtbaar zijn.
@ de Postzegelbloglezers: Is dit opgevallen en wat vinden jullie hiervan?
@Lia
als je dit soort grappen uithaalt bij Bate z’n verhalen dan worden ze pas echt onleesbaar :)
Hou het op een duidelijke grootte! of worden jullie op bit-transfer afgerekend???
@Rein
Kosten is hier totaal geen issue. Overzicht wel. Indien je wilt kan je altijd nog doorklikken op de postzegels en is het beeld groter dan dat ze voorheen in de blog stonden.
Jammer dat je de verhalen van Bate erbij haalt, dat is hier volgens mij niet relevant.
@Lia,
Dat is inderdaad handig als je,zoals in het bovenstaande artikel, meerdere zegels naast elkaar hebt staan. Als er 1 of 2 zegels op een regel staan zou ik ze liever uitgelijnd over de volle breedte in de kolom zien, dan hoef je niet extra te klikken.
@Lia
als het gaat om lengte van het verhaal wel en dan zie ik liever elke zegel op grootte zonder eerst te moeten klikken en dan weer terug moeten springen naar de tekst….
Ruim 40 keer dit moeten doen is veel storender dan door een lange tekst te moeten scrollen..
@Toon: bedoel je dan alleen maar postzegels op gelopen brieven ed, of ook zegels en poststukken met de bedoeling en in ieder geval de mogelijkheid ze ook daadwerkelijk in een brievenbus te gooien, ze door de postbode te laten bezorgen ed.
@Dolores
bij aanwezigheid van een postdienst is een postzegel een apriori frankeergeldig stukje papier, dat na enige tijd al of niet voor frankering binnen die postdienst gebruikt blijkt te zijn.
De filatelistische discussie over postfris versus gebruikt is er een die om de zoveel tijd weer opduikt, maar niets te maken heeft met of een zegel een postzegel is of niet…
“toch vind ik een postzegel alleen maar een postzegel als hij gebruikt is voor frankering. anders is en blijft het slechts een al dan niet kwalitatief staaltje van drukwerk.”
ik sluit me aan bij Rein’s commentaar.
Jammer dat de derde serie van 2 die afgebeeld wordt voorzien is van een valse opdruk. Voor meer informatie verwijs ik naar de website http://www.dainippon.nl
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)