Vele verzamelaars van Nederlandse postzegels nemen ook de postzegelboekjes op in hun collectie. Postzegelboekjes bestaan al heel lang, eerst als loketboekje, later als automaatboekje. Meestal is een losse postzegel afkomstig uit zo’n boekje te herkennen, omdat de postzegel aan één of twee zijden ongetand is.
Gerelateerde artikelen
Maar postzegeldrukkerijen moeten aan de weg timmeren om opdrachten binnen te krijgen voor het produceren van bijvoorbeeld postzegelboekjes.
Niet alleen vanuit de Nederlandse post, maar ook vanuit het buitenland. Ze maken dan ook reclame voor hun producten. Joh. Enschedé Security Printing in Haarlem is daarop geen uitzondering. Vertegenwoordigers bezoeken buitenlandse postdiensten en nemen dan modellen mee om te laten zien wat ze kunnen bieden. Om ‘neutraal’ te blijven worden vaak modellen gemaakt van boekjes die ze al eerder hebben gedrukt maar ook boekjes van andere landen of fantasie modellen.
De postzegelboekjes met getande, gegomde postzegels zijn er van oudsher geweest, maar ook daar zijn modellen van gemaakt. Heel eenvoudig maar wel erg duidelijk.
Uitbundiger kan natuurlijk ook. Dus ‘postzegels’ met een van onze toeristische trekpleisters erop: de molen. Onmiskenbaar Nederland! De molenkenners zullen wel weten welke molens en het en waar ze staan.
De laatste jaren is de zelfklevende postzegel een normaal verschijnsel geworden. Ook daarvan zijn dus modellen van gemaakt. Zoals een zelfklevende postzegel met daarop een afbeelding van Koning Willem III. Hier ontmoeten oud en nieuw elkaar, een verschil van zo’n 175 jaar!
Een afbeelding die er geheel anders uitziet op de zelfklevende postzegel met een onbekende dame. Hoe zou dat eruit zien op een envelop?
Verzamelt u ook postzegelboekjes? Of alleen de zegels daaruit? Rijst meteen de vraag: behoren modelboekjes zoals van Joh. Enschedé ook te worden verzameld? Dat laatste zal wel heel moeilijk zijn. Maar een model postzegelvelletje was wel aanwezig tijdens Stamp Passion (11, 12 en 13 april 2008) bij de stand van Joh. Enschedé.
Heeft u het velletje ook gezien?
Reacties (4) Schrijf een reactie
Lijkt mij best interessant maar moeilijk te verwezelijken.
Wat zal zo’n boekje moeten opbrengen.
Theo
Leuk stukje, Cees!
Diverse modelboekjes werden jaren geleden royaal uitgedeeld tijdens bijeenkomsten van postzegelvereniging Postaumaat (ook wel eens ‘boekjesclub’ genoemd. Geheel gratis.
Dus gewoon lid van Postaumaat worden. Die club bestaat dit najaar 35 jaar! Dat wordt uitbundig gevierd. Ook postaal. Maar alleen voor leden.
Lid worden? Opgeven bij S.J. Delfos, Chopinstraat 3533 EM Utrecht.
administratie@postaumaat.nl
Contributie is € 20 per jaar.
Walter de Rooij
Ja het velletje heb ik gezien en het werd voor veel geld verkocht..
Zelf complete vellen met meerdere van deze kleine. Ja ik heb gezien dat een liefhebber er 50 euro voor neertelde voor zon compleet vel!!!!!!!!!!!!
Het zelfklevende velletje van Johez met de onbekende dame.
De “dame” is mijn vrouw. Mie An Clavan-Fam
Ik werkte toentertijd op de commerciële afdeling.
Louk Clavan
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)