De verzamelaar van postzegels van Indonesië wordt er regelmatig mee geconfronteerd. Naast de series postzegels die gewoon aan de loketten te koop zijn, worden ook afwijkende zegels aangeboden. Deze zijn uiteraard niet aan de loketten verkrijgbaar!
Gerelateerde artikelen
Als voorbeeld heb ik een serie genomen die in twee delen is uitgegeven. De serie werd uitgegeven ter gelegenheid van vijf jaar ontwikkelingsplan. Het eerste deel werd uitgegeven op 17 augustus 1969 en omvatte postzegels in de waarden 7,50, 12, 30 en 40 Rupiah.
Het tweede deel van de serie kwam uit op 27 september 1969 en had de waarden 5, 10, 15, 20, 25 en 50 Rupiah.
Maar via allerlei postzegelhandelaren kwamen ook afwijkende zegels op de markt.
Zoals de zegel van 7,50 Rupiah zonder kleur geel, de 30 Rupiah zonder grijs en zwart en de 40 Rupiah zonder geel en oranje maar met een roze kleur. Ook zijn de twee laatste zegels links en rechts ongetand en loopt de perforatie verticaal door het zegelbeeld heen.
Bij het tweede deel van de serie kwamen dezelfde soort afwijkingen voor.
Hoe was het mogelijk dat dit soort afwijkingen konden worden aangeboden? In sommige catalogi worden afwijkingen opgenomen, maar lang niet alle. Zijn deze zegels verzamelwaardig? De een zegt: waardeloos drukuitschot, terwijl de ander zegt: had ik ze maar! De afbeeldingen van de afwijkende zegels komen overeen met die van de originele zegels, alleen de kleuren zijn anders.
Maar nog gekker wordt het, als postzegels in een andere tekening te voorschijn komen. Wat is daarmee aan de hand? Zijn dat dan proeven of zo? Voorbeeld is de zegel van 15 Rupiah, waarbij in de normale uitgifte drie spoelen van een weefgetouw zijn te zien. Maar op de andere zegels slechts één spoel en in een volkomen andere tekening.
Wat is jullie mening? Wel of niet verzamelwaardig? Horen ze thuis in de postzegelcatalogus en het postzegelalbum van Indonesië of in de prullenbak?
Reacties (2) Schrijf een reactie
ik denk dat dit “drukuitschot” met opzet wordt gemaakt en verspreid om wat extra te verdienen aan de postzegeluitgiftes. dit verschijnsel doet zich in Indonesie al vele jaren voor en dat is echt niet toevallig. het hoort zeker niet in een catalogus te staan staan. maar iedereen mag natuurlijk verzamelen wat hij/zij zelf leuk vindt.
@Cees
Dit is al ruim 30 jaar een bekend verschijnsel en rond 1974 is er zelfs een catalogus voor uitgegeven door een Nederlandse handelaar die kennelijk goede contacten had met de Pertjetakan Kebajoran ofwel de Indonesische staatsdrukkerij.
Niet overal op de wereld kijkt men sceptisch aan tegen het “schuiven met geld” .
Maar zoals Toon ook zegt, het hoort niet thuis in de filatelie en dient op tentoonstellingen zeker geen reden te zijn om de inzender extra te belonen voor zijn/haar bijzonder materiaal.
Maar welke jureerder wil dat nu weten???
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)