De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog waren voor vele landen zeer ingrijpend. De landkaart van Europa zag er binnen een jaar geheel anders uit dan men gewend was. Staten waren verdwenen en nieuwe staten erbij gekomen. Vooral die gebieden, die in de loop der eeuwen door steeds verschillende grootmachten in bezit waren geweest, hadden het politiek gezien, het vaak zwaar te verduren.
Gerelateerde artikelen
Zo ook Fiume, een gebied dat eeuwenlang, van 1465 tot 1779 Oostenrijks gebied was en daarna tot 1848 Hongaars. Nadat Oostenrijk en Hongarije in 1867 waren samengegaan, kreeg Fiume een aparte status in het Hongaarse deel. Dat duurde tot 1918, toen Hongarije en Oostenrijk weer hun eigen weg vervolgden. Fiume was de Italiaanse naam voor de stad Rijeka, thans de voornaamste havenstad van Kroatië. Op de foto de voornaamste winkelstraat van de stad: de Korzo.
In 1918 maakte Fiume deel uit van het Kroatische deel Joegoslavië vanaf 28 oktober tot 17 november. Maar vanaf 17 november tot 12 september 1919 werd Fiume een bezet gebied van de toenmalige geallieerden. Italië, en Servië bleven echter twisten over de zeggenschap. Voor het gebied golden eigen postzegels. Daarvóór waren de Hongaarse postzegels in gebruik. Deze zegels zijn alleen te herkennen aan het poststempel FIUME.
Hongaarse postzegels werden voorzien van de opdruk FIUME zonder dat de frankeerwaarde werd gewijzigd. Op 30 januari 1919 verscheen de eerste serie gedrukt door Zanardini & Co in Italiaanse waarden centisimi en corona.
De laagste waarden hadden als afbeelding het vrijheidssymbool, een vrouwenfiguur met een haarband met daaraan een ster. Hogere waarden hadden een afbeelding van de toren van het stadhuis van Fiume, een havengezicht en het vrijheidsbeeld.
Op 18 mei 1919 werd een serie postzegels uitgegeven vanwege de afkondiging van de aansluiting van Fiume met Italië. De bijslag op elke zegel was bestemd voor de vorming van een studiefonds. Deze serie werd op 3 december 1919 voorzien van een opdruk met de tekst: Valore globale en de frankeerwaarde. De achterzijde van de zegels waren bedrukt met een veiligheidskenmerk: drie maal de woorden POSTA DI FIUME.
De op 20 september 1919 uitgekomen zegel met afbeelding van Dr. Antonio Grossich, president van de Nationale Raad van Fiume werd op 12 september 1920 eveneens uitgegeven met opdruk.
De Vrije Stadstaat Fiume werd uitgeroepen op 12 september 1919 en op 10 oktober 1919 verschenen drie zegels met opdruk FRANCO en de frankeerwaarde.
Deze opdrukken waren met de hand aangebracht en dat is duidelijk te zien. Later verschenen nog meer zegels met die opdruk maar nu met de drukpers aangebracht.
Op 12 november 1920 werd tussen Italië en het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, het Verdrag van Rapallo gesloten. Een jaar eerder, op 12 september 1919, was Gabriele D’Annunzio met zijn irredentisten Fiume binnengevallen en had een eigen bestuur gevormd. Een jaar later werd een serie postzegels uitgegeven met zijn portret erop. Een dag eerder was een postzegel uitgegeven uitsluitend bestemd voor de frankering van te verzenden kranten. De zegel was uitgevoerd in de vorm van een driehoek op zijn punt.
In het Verdrag van Rapallo werd formeel geregeld, dat Fiume een Vrijstaat werd. De serie postzegels met afbeelding van D’Annunzio werd van een opdruk voorzien met de tekst: Governo Provvisorio.
De serie werd uitgegeven op 2 februari 1921. Op 24 april 1921 werd nog een serie voorzien met de opdruk Constituente Fiumana en de datum 24-IV-1921. Deze opdrukserie werd op 23 maart 1922 voorzien van een extra opdruk met het jaartal 1922.
In 1924 werd Fiume een deel van het Koninkrijk Italië. De Tweede Wereldoorlog bracht weer een heleboel wijzigingen met zich mee op geografisch en politiek gebied. Maar alleen al gedurende een korte periode van december 1919 tot februari 1924 werden 195 verschillende postzegels uitgegeven, met daarnaast 26 portzegels. Wie zou hier het postzegeluitgiftebeleid hebben gehad?
Reacties (5) Schrijf een reactie
Mooi artikel over Fiume.
Weet u of er in Nederland een vereniging is voor verzamelaars van Hongaarse postzegels ?
Met vriendelijke groet,
H. Wolters
Inderdaad bestaat een gespecialiseerde vereniging in Nederland: Filatelistische Contactgroep Oost Europa (FCOE). Kijk eens op hun website: http://www.fcoe.nl
ik heb 2 zegels van Fiume. Zijn die iets waard aub??
heb veeleer oude zegels te koop
Ook hiervoor moet ik verwijzen naar de gespecialiseerde vereniging: Filatelistische Contactgroep Oost Europa.
Of kijk even op Stampworld. Let wel op de opdrukjes!
https://www.stampworld.com/en/stamps/Fiume/
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)