Het koninkrijk Beieren in Zuid Duitsland maakte vanaf 1871 deel uit van het federale Duitse Keizerrijk. Beieren bleef op vele gebieden autonoom. De Beierse koningen uit het Huis Wittelsbach behielden hun eigen leger en postdienst en gaf ook eigen postzegels uit met de landsnaam Bayern (al vanaf 1 november 1849!). Dit duurde tot 1918, toen koning Ludwig III door een volksopstand werd afgezet en verjaagd.
Gerelateerde artikelen
In maart 1911 vierde de voorganger van koning Ludwig III, Prinsregent Luitpold, zijn 90ste verjaardag en ter gelegenheid daarvan werd een serie postzegels van 16 waarden uitgegeven. Op de lage waarden is hij afgebeeld met een baard en op de hoge waarden gekleed in jachtkledij. De ontwerper was Prof. Friedrich August von Kaulbach. Hij was blijkbaar geen vriend van de vorst, want in de zegels met de hoge waarden, die hij versierde met lauwerkransen, werden overal koppen van spotduiveltjes opgenomen! De drukker van de zegels, het Topografisch Instituut van het Ministerie van Oorlog, had niets in de gaten. Ze drukten duiveltjes die de vorst uitlachten en zelfs de tong uitstaken tegen Luitpold!
De ontwerper had zijn initialen duidelijk opgenomen op de zegels met de lage waarden, maar op de hoge waarden durfde hij dat zeker niet goed aan. De initialen FAK zijn erg vaag en klein opgenomen in het zegelbeeld.
In juni 1911 kreeg de Professor nogmaals de kans om de vorst in de maling te nemen. Hij ontwierp twee postzegels ter gelegenheid van het 25-jarige regentschap van Luitpold. Ook hier verwerkte hij spotduiveltjes in de krans rond het portret van zijn vorst.
Pas veel later ontdekte men de spotduiveltjes, maar toen bestond het koninkrijk Beieren al niet meer. En Luitpold zelf heeft het waarschijnlijk ook nooit geweten, want op 12 december 1912 overleed hij in München. Hij werd opgevolgd door Ludwig III. Zouden er nog meer postzegels bestaan waarin door de ontwerper dit soort grappen zijn opgenomen? Ik ben benieuwd!
Reacties (6) Schrijf een reactie
Weer een leuk verhaal Cees. Wat is de filatelie toch interessant!
Ontwerpers: je moet ze altijd in de gaten blijven houden.
En zeker als ze nog een rekening te vereffenen hebben met je. Ik vind het wel creatief. Zou hij erbij stilgestaan hebben dat jaren later een aantal mensen zich zeer geinteresseerd over zijn ontwerpen zouden buigen?
Ik vind de stukkies van Cees met afstand het best …..
Een filatelist in hart en nieren.
Hulde Cees!!
Wat dachten jullie van Slania, die heeft heel wat verborgen mededelingenin zijn zegels gezet. jammer dat ik geen afbeeldingen kan laten zien. maar kijk eens op de site van Heindorfuss.
http://www.slaniastamps-heindorffhus.com/frame-AboutSlaniaJoking01.htm
Bovenstaande link voert naar de (eerste)grapjespagina op Heindorffhus.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)