Hoe verzamel ik afdrukken van bijzondere stempels? In de meeste gevallen wordt een envelop of kaart beplakt met een postzegel in de rechter bovenhoek. De afdruk van het stempel wordt dan (in de meeste gevallen) netjes aangebracht, deels op de postzegel en deels op de envelop of kaart. Heel vaak volgt dan nog een afdruk naast de eerste, zodat het stempel in vol ornaat kan worden bewonderd.
Gerelateerde artikelen
Maar het kan ook anders! Tien jaar geleden, in 1997, werd in Finland een actie gehouden met de naam Flying Finns. Een naam die aan enkele Finse middellange en lange afstandslopers werd gegeven. De eerste die de bijnaam kreeg was Hannes Kolehmainen, ook wel ‘Smiling Hannes’ genoemd, die drie gouden medailles won op de Olympische Spelen van Stockholm in 1912. Ook andere Olympische winnaars kregen die bijnaam, zoals Paavo Nurmi (met drie gouden medailles in 1920 en vijf gouden medailles in 1924) en Ville Ritola.
De laatste Vliegende Fin tot nu toe was Lasse Virén die tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München en in 1976 in Montreal zowel de 5 kilometer als 10 kilometer op zijn naam bracht. In 1994 werd hij geëerd met een postzegel waarop hij juichend, met startnummer 228, de finish passeert.
Tijdens de internationale postzegeltentoonstelling 97, die in Oslo werd gehouden van 16 tot 21 april 1997, werd door de Finse Post de postzegel van Lasse Virén op een wel heel bijzondere manier ‘aan de klant’ gebracht.
De postzegel was geplakt op een van dun triplex vervaardigde ansichtkaart waarop vier vliegende Finnen waren afgebeeld, inclusief Lasse Virén. De postzegel was gestempeld met het tentoonstellingsstempel van de Finse Post.
De andere zijde van het plankje was voorzien van adreslijnen en een plaats waar de postzegel geplakt moest worden als met de ‘kaart’ wilde verzenden! Om het gemakkelijk te maken was een gaatje geboord om de ‘kaart’ als deze in de bus was gevallen, te kunnen ophangen aan de muur.
Een echt gelopen triplex kaart heb ik tot nu toe niet gezien. Wellicht zijn ze door de stempelmachines vermalen? Of door de hamerstempels kapot geslagen? In elk geval bewaar ik deze ‘kaart’ maar bij de rariteiten. Toch wel leuk? Wat vinden jullie daarvan?
Reacties (8) Schrijf een reactie
Ook een produkt om de Post met geld toe te stoppen en de filatelist of verzamelaar geld uit de beurs te kloppen.
Zie de walgelijke aanbieding van Muntpost en TNT met de Canon van Nederland(Filatelie – site,deze morgen). Geldklopperij dus.
@Cees,
Hartstikke geinig! Veel leuker dan die FDC’s en alle andere maakwerkspullen!
Wie wordt hier los geklopt?? Toch niemand!
Leuk ja, maar toch maakwerk.
Ik heb ook niets tegen maakwerk. Moet ieder voor zich zelf weten.
Als toenertijd geen maakwerk was gemaakt, dan had ik nu maar een halve verzameling.
(Stadpost Warschau 1914-1918)
@Albert
Wil je daarmee zeggen dat er geen Stadspost in Warschau bestond of misschien slechts uit een clubje filateloten???
Lasse Viren (een politieman)won, zoals gemeld goud op de 5 en 10 km tijdens de Olympische Spelen van 1972 en 1976. Hij schreef zijn successen toe aan het gebruik van rendiermelk. Later bleek overigens dat hij zich (als een van de eerste) aan bloeddoping had bezondigd. Bij bloeddoping wordt eigen bloed vlak voor een wedstrijd toegediend. Dit bloed is doorgaans enkele weken voor de toediening afgenomen. In deze periode heeft het lichaam nieuw bloed aangemaakt. Later weer toedienen van het eerder afgenomen bloed, vergroot de capaciteit van het zuurstoftransport in het bloed, waardoor men tot betere prestaties kan komen.
Ik ben dus bang dat de triplex kaart ook met bloed doordrenkt raakt. :)
Er bestond zeer zeker Stadpost. En Toenertijd waren veel filatelisten bezig met hun hobby, ik denk meer dan nu.
@Albert
je zegt dat nu wel zo, maar hebben we daar cijfermateriaal over?
Ja heel veel.
als je interesse hebt geef me je adres en ik stuur je een leuk boekje
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)