Wie houdt wie voor de gek? (2) - Postzegelblog

Wie houdt wie voor de gek? (2)

26

stempel-v2.jpgAls verzamelaar van afdrukken van Nederlandse poststempels viel het met meteen op, dat iets aan een envelop niet klopte. Nederlandse postzegels gestempeld met een Belgisch stempel? De moeite waard om er eens nauwkeuriger naar te kijken! Op de envelop waren vier zegels geplakt van het zogenoemde type Konijnenburg in de waarden van 5, 10, 12½ en 15 cent uitgegeven op 1 april 1940, een maand voor de Tweede Wereldoorlog ons land vijf jaar in de greep zou houden.

Op last van de Duitse bezetter werd de serie zegels ingetrokken op 11 oktober 1940. Na de bevrijding werden de zegels op 16 mei 1945 weer geldig verklaard voor de frankering tot 30 september 1949.
De zegels op de envelop zijn echter ongetand. Wat was hiermee aan de hand? Tijdens de bezetting werden grote partijen niet afgewerkte zegels (vellen postzegels die nog niet waren geperforeerd) gestolen en later in omloop gebracht. Het waren zegels met de vier eerder genoemde waarden. In de postzegelcatalogus staan ze wel vermeld, maar een toelichting ontbreekt. Wel is een cataloguswaarde vermeld voor ongestempeld exemplaren. In verzamelkringen gaat men er meestal van uit dat de gestolen, niet afgewerkte postzegels, geen verzamelwaarde hebben. Maar in dit geval?
ongetand-a-991-v2.jpg

De postambtenaar in Bastogne (daar waar de beroemde Slag om de Ardennen plaatsvond in 1944) heeft op 2 juli 1973 (!), midden in de vakantietijd, een envelop voorgelegd gekregen om deze te verzenden. Hij voldeed aan het verzoek, waarom is absoluut niet duidelijk! Dat hij voor de gek werd gehouden met deze Nederlandse zegels, aangeboden op een Belgisch postkantoor, drong blijkbaar niet tot de ambtenaar door! Of was het misschien vanwege de vakantie een vervanger?
ongetand-b-992-v2.jpg

In elk geval weer een bijzonder poststuk in de verzameling opgenomen. Verzamelt u ook van dergelijke ‘vreemde’ zaken die per post zijn verstuurd?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (26) Schrijf een reactie

    • Willem Hogendoorn op 16 april 2007 om 21:31

      Prachtig zo’n brief en prachtig het verhaal erbij. Voor een filatelist om van te watertanden. Wel of geen cataloguswaarde, deze brief heeft een onbetaalbare verzamelaarswaarde. Het antwoord op de vraag waarom de Belgische postambtenaar deze brief toch gestempeld heeft, is denk ik niet zo moeilijk. Het was een hete zomer in 1944. En een Zuiderbuur lust dan wel een glaasje, en nog één, en nog één. Ik schat in dat hij het helemaal niet gezien heeft, en alles wat in zijn handen kwam gewoon afstempelde. Te zien is dat hij geen vaste hand meer had van stempelen. Proost.

    • Gerard op 17 april 2007 om 01:34

      Buitengewoon leuke brief. En uiteraard om verschillende redenen bijzonder. Ten eerste natuurlijk omdat deze zegels in eerste instantie namelijk al helemaal niet gebruikt mochten worden en ten tweede omdat zij pas in 1973 gebruikt zijn.
      Ik wil echter wel zeggen dat het niet een uniek exemplaar is, want ik bezit een brief uit 1943 met dezelfde zegels gebruikt op brief.
      Ik zeg er direct bij dat dit deze brief daarom in het geheel niet minder bijzonder maakt.
      Ik vraag mij dus af of er niet meer van dit soort brieven zijn?
      Goed gezien, Cees!

    • Anne Prins op 20 september 2013 om 17:28

      Ben behoorlijk geschrokken, toen ik de nieuwe catalogus 2014( Nederland en overzeese rijksdelen ) had gekocht en de waarde van mijn postzegels aan het vergelijken was met de waarde zoals die was in 2008. Veel postzegels zijn in waarde gedaald. De schrik is omgeslagen in teleurstelling, de verwachting was eigenlijk dat naarmate postzegels ouder worden, hoe hoger de waarde, echter…. hebben de handelaren in het verleden kunstmatig de prijzen hoog gehouden en daarmee flink verdiend ? Heb er om deze reden eigenlijk geen zin meer aan om nog postzegels te sparen. Als ik hiermee fout zit, prima… reageer dan.

    • rob op 20 september 2013 om 18:35

      @anne

    • Anne Prins op 20 september 2013 om 18:53

      Sorry, maar kan het niet laten om nog een tweede reactie te plaatsen.Ben nog bezig met het vergelijken van cataloguswaarden en zie tot mijn verbazing dat b.v. NVPH 700 en 701( ongestempeld )in waarde zijn gedaald van 20€ naar 7,50€. Volgens mij gaat hier wat verkeerd. Postzegels zijn toch geen auto,s die onderhevig zijn aan waardeafschrijving ? Volgens mij zijn we als enthousiaste filatelisten in het verleden behoorlijk bedonderd en hebben we teveel betaald voor onze geliefde zegeltjes. Of….leven we in het postzegelverzamelcrisis tijdperk of zoiets ? Handelaren:Doe er wat aan !! Dit is niet meer geloofwaardig.

    • Anne Prins op 20 september 2013 om 19:12

      Mijn derde en laatste reactie, de postzegelverzamelcrisis versus cataloguswaarden lijkt wel een afspiegeling van real live. Heb het idee, dat de postzegelhandel beursnoteringen volgt. Misschien… is er dan toch nog een lichtpuntje, en worden de zegeltjes op een later tijdstip toch weer meer waard.Intussen moeten we de beursnoteringen maar heel goed in de gaten houden en slim handelen !

    • rob op 20 september 2013 om 19:14

      Postzegels zijn, net als antiek en schilderijen een kwestie van vraag en aanbod gestuurd door mode van het moment. Het is onzin om te veronderstellen dat handelaren de prijs hoog houden, want er is meer dan voldoende concurentie. Kijk eens naar het materiaal van voor 1900 en vergelijk dat met de catalogus van 2008, dan zul je zien dat echt niet alles omlaag gaat. Maar voor datgene wat er veel is en de vraag enigszins afneemt zijn prijsverlagingen natuurlijk niet ongebruikelijk. Of dat nu postzegels, aandelen, schilderijen of antiek is

    • rob op 20 september 2013 om 19:17

      en mbt 700/01 en andere europazegels. dat is een gevolg van speculatieve opkopen door een spaanse firma. vergelijk maar eens met de prijs in de 90er jaren.

    • rob op 20 september 2013 om 19:19

      je kunt ook zelf de prijs omhoog brengen van een serie door gewoon heel veel op te kopen en steeds net even iets meer te betalen. Als je het kunt volhouden; succes verzekerd. Het wordt lastiger als je alles tegelijk weer op de markt wil brengen.

    • Anne Prins op 20 september 2013 om 19:55

      Rob, het gaat niet alleen om de Europazegels, maar over een hele brede linie zijn er waardedalingen waar te nemen. Deze waardedalingen zijn m.i.z. echter buiten alle proporties. Wat het materiaal van voor 1900 betreft moet ik je gelijk geven, deze zijn vaak in waarde gestegen, maar dat weegt niet op tegen de waardedaling bij de resterende zegels van na 1900. Het is nu helaas zo, dat er een heleboel verzamelaars de dupe worden van de grillen van een kleine groep opkopers. Ik ben blij, dat ik mijn postzegels nooit heb gezien als een investering, want dan had ik mij nog veel beroerder gevoeld als wat ik nu al ben. Het is namelijk net als met aandelen, je ziet je goede geld verdampen als sneeuw voor de zon. Hoe lang blijft het nog aantrekkelijk om postzegels te verzamelen ? Hierbij rekening houdend met het feit, dat niet iedereen het zich kan veroorloven om de veelal duurdere zegels van voor 1900 aan te schaffen.

    • hennepnetel op 20 september 2013 om 21:27

      Anne,

      de grens ligt rond 1962 want vanaf dat moment gingen sommige Nedelranders die dachten dat aan de hand van prijzen voor Kerken in Oorlogstijd e.d. het een winstgevend handeltje was geworden veel meer inslaan dan dat ze voor hun eigen verzameling nodig hadden. De speculatie rond allerlei Europa-zegels [Liechtenstein, Luxemburg] maakte heb nog veel spannender! We zijn nu tig-jaar verder en het aantal geoganiseerde verzamelaars in Nederland is gedaald van rond de 80.000 [midden 70-er jaren]tot zo’n kleine 20.000. De NVPH first Day Covers met een oplaag van ruim 500.000 zijn gezakt naar eveneens rond de 20.000! Of misschien wel minder want de NVPH schermt met een oplage voor hun “blauwdruk” in hun catalogus van 18.000, maar hoeveel zijn er echt verkocht??? 5.000???

      Kortom, voor elke serieuze verzamelaar van nu zijn er zeker 100 zegels beschikbaar van de zegels uitgegeven sinds 1962! Dus de prijzen liggen per zegel op het niveau van de handling-kosten [0.50 per zegel] en elke prijs die je in de catalogus hoger ziet is in de meeste gevallen boerenbedrog!

    • Lakei op 20 september 2013 om 23:19

      Het lijkt erop dat het beter is dat de catalogus voortaan geen prijzen meer geeft, alleen nummers en afbeeldingen. Dat het (in de moderne tijd) alleen om handlingkosten zou gaan, lijkt me sterk. Waarom is de ene zegel dan toch meer waard dan de andere? Eén zegel blijft één zegel!

    • aadb op 21 september 2013 om 00:09

      @Postzegels zijn vanaf de invoering van de 1-2 0f 5 in zowel inkoop als verkoopprijs gestegen .Het verzamelen van catalogus waarde is ook een hobby van sommige verzamelaars ik wijs dan altijd naar de kilowaar van maak niet uit welk land in 1 kilo zitten duizenden zegels x ? eurocent tel uit je winst .

    • hennepnetel op 21 september 2013 om 09:50

      “Waarom is de ene zegel dan toch meer waard dan de andere?”

      Sommige zegels zijn echt moeilijker te vinden!

      Probeer bij de handel de 25c Crouwel type II – SC-nr 1110c uit 1976 met een catalogus-prijs van 3.00 te vinden!

    • aadb op 21 september 2013 om 10:13

      @Zo is dat zoeken maar, daar begint de filatelie en ben je uren zoet met het doorzoeken van die z.g waardeloze kilowaar en dan nog één vinden met een mooi leesbaar stempel als je die vind kan je dag toch niet meer stuk .Postzegelen kan zo leuk zijn .Juist met de huidige technologie kan je de zegels mooi analyseren in het maandblad filatelie staat elke maand wel een artikel van de vos die het postzegelen een stuk interessanter maken .

    • hennepnetel op 21 september 2013 om 12:18

      Aad,

      bied jij 1110c aan????

    • Lars op 21 september 2013 om 14:37

      En jongerenzegel 1733B? Cataloguswaarde een onbegrijpelijke 1 euro!!!

    • aadb op 21 september 2013 om 15:09

      @ Lars Volgens mij doen ze dat bewust althans daar kom je steeds mee,Het is of te hoog of te laag en de handel vult zijn zakken .Vraag en aanbo bepaald de prijs en daar doet geen catalogus wat aan

    • hennepnetel op 21 september 2013 om 20:35

      Daar doet een catalogus dus WEL wat aan daar de boel te flessen en beginnende verzamelaars op het verkeerde been te zetten.

      Wie denkt voor een euro 1733B te kunnen aanschaffen komt bedrogen uit en wie voor 2 euro 1733B verkoopt aan een handelaar wordt opgelicht….

      Dit is niet een questie van vraag en aanbod!

    • aadb op 21 september 2013 om 22:24

      De aanschaf van zo,n velletje was 8 gulden dus duidelijk niet te veel betaald mede omdat het niet in de catalogus stond kon de verzamelaar dus ook zijn slag slaan op beurzen en verenigingen meten is weten niet waar .Er zullen weinig handelaren zijn die in deze materie brood zien want zoals al eerder geschreven als het hoog staat koopt men niet en is de handelaar een zakken vuller als het laag staat dan doen ze dat bewust om goed koop in te slaan en bláááááábla’
      Ik heb geen idee wat de oplage van deze tanding is wat ik wel weet is dat deze zegels gewoon in het nominale plakwerk zijn gekomen en dus gewoon zoals bedoeld voor postzegels gebruikt zijn en worden.Hij die de zegels heeft, gefeliciteerd misschien gaan ze ooit omhoog in de catalogus maar als verzamelaar zal het je een worst zijn hoe hoog of laag het staat een verzamelaar verkoopt zijn troetel kinderen immers niet zo snel .

    • hennepnetel op 21 september 2013 om 23:42

      Hoezo kon de verzamelaar zijn slag slaan???? Welke verzamelaar weet van het bestaan van zegels die de NVPH weigert op te nemen???? En als de NVPH weet van die zegels kan toch de handel die zegels goedkoop in kopen??? Niemand tikt ze op de vingers want ze staan niet in de catalogus!

      Zo stonden de Cour-zegels met ander papier jarenlang niet in de NVPH catalogus totdat ze wel vermeld werden zonder prijsaanduiding! Nu zijn ze voorzien van een prijs die kant noch wal raakt en alleen zo laag is om materiaal te kunnen aan trekken en de eigenaars te beduvelen….

      Gelukkig is de grootste vooraad van die zegels in handen van iemand die weet wat de zegels werkelijk waard zijn!

    • aadb op 22 september 2013 om 00:55

      @Als de handel het al jaren weet waarom staan ze dan nu pas in de catalogus men gaat toch niet beweren dat dat spul is opgekocht door de handel . Dat die cour zegels laag staan heeft ook niets met goedkoop in kopen te maken ze staan al jaren in buitenlandse catalogi dus wat let het de verzamelaar en handel om zijn slag te slaan .En de verzamelaar en handel kan zijn info vinden in het onvolprezen maandblad Filatelie waar ene Vos al een aantal jaartjes de kolommen vult .Er zijn weinig tot geen handelaren te vinden die zich specialiseren in tandingen en andere verschijnselen die aan een postzegel hangen .Ach en die gene die de zegels bezit kan aan de weg timmeren met zijn voorraad niemand die hem tegenhoud hij kan vragen wat hij wil en heeft dat ook gedaan zonder dat daar een NVPH aan te pas kwam .Als je iets opneemt in een catalogus is dat nog geen garantie dat de vraag toeneemt bij een hoge prijs krijg je eerder afvallers (Rembrandt prestige)mailers die vlot van eigenaar verwisselde voor dat ze in de catalogus kwamen. De persoonlijke zegels die nadat er boekje kwam moeilijker dan voorheen verkocht worden .De handel in poststukken is erg groot komt geen catalogus aan te pas want het merendeel is niet te catalogiseren en toch is er veel handel in .Een motief verzamelaar zoals er vele zijn werken vaak niet eens met een catalogus omdat deze voor hun motief niet bestaan .Worden alle variaties die de Argentijnse zegels hebben massaal ingekocht door de handel om er later beter van te worden ze weten niet eens van het bestaan van alle nuance,s dat is ook bij veel zegels van een bepaalde periode uit de DDR het geval .Nee de handel wordt op een plaats gezet die ze niet verdiend als een handelaar een 1733B aankoopt voor 2 euro is hij een op lichter als hij hem aan een verzamelaar voor die prijs verkoopt heeft de verzamelaar een mazzeltje .Is de gene die eerste hallmarkkaarten aanbood voor 100 een oplichter of de gene die er nu 600 voor vraagt! .Staan de Hallmarkkaarten laag in de persoonlijke catalogus zodat de handel goedkoop kan inkopen ????.volgens vele staan ze te hoog maar er is geen aanbod nog van de verzamelaar nog van de handel ondanks de prijzen die in de catalogus staat vermeld .

    • hennepnetel op 22 september 2013 om 13:21

      Dat er van Saskia teveel is voor de Nederlandse markt is een tegenvaller voor de speculanten. De Duitse handel en catalogusmakers hebben zich defensief opgesteld en zich beschermd tegen de Nederlanders die anders een hoge prijs konden vragen voor een zeldzaam Duits zegeltje!

      Zo ook het NVPH-defensief tegen Auke met de Cour-zegels. Zodanig catalogiseren dat je genootschap er zo min mogelijk last van heeft!

      Maar dat alles is naar de Otto Normalsammler toe je reinste boerenbedrog want vroeg of laat gaan de catalogi open en dan met prijzen die nooit zo hoog waren geworden als er van begin af aan de zog. vrije markt had kunnen werken met vraag en aanbod.

      We worden gemanipuleerd bij het leven!!

    • aadb op 22 september 2013 om 17:14

      @Ik zeg altijd men laat zich manipuleren je ben er zelf bij en zover ik weet is er van de bestuurders van de NVPH geen één meer over die iets met die zaak van doen heeft gehad .Het zijn (jonge ) energieke kerels die hun brood verdienen met nieuwtjes,poststukken ,engroshandel en veilingen en zich elk jaar weer inspannen om een schitterend boekwerk neer te leggen niet altijd naar ieders zin maar voor 99.999999% van de verzamelaars accepttabel.

    • hennepnetel op 22 september 2013 om 20:54

      Aad,

      bij 5.000 afnemers van de NVPH SC is jouw percentage ontevredenen zo groot als mijn pink!

    • aadb op 22 september 2013 om 21:04

      @Tsja en dan ben je nog groot geschapen (lol)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)