De vervanging van de ons zo vertrouwde stalen dagtekeningstempels in Nederland gaat razendsnel. Al vele postvestigingen hebben de nieuwe, zelfinktende stempels ontvangen. Het ligt in de bedoeling om nog dit halfjaar de omwisseling van de stempels op vrijwel alle vestigingen gereed te hebben, een gigantische klus! Zowel TNT Post als Postkantoren BV werken daar hard aan.
Gerelateerde artikelen
De proef, die met de stempels vanaf oktober 2006 werd gehouden, kan dus geslaagd worden genoemd. Alleen worden nu stempels geleverd met een iets kleinere diameter dan die uit de eerste proefperiode.
De stempelfabrikant is de firma Colop uit Oostenrijk (Skopek Gesellschaft m.b.H. & Co, KG) die een lange ervaring heeft met het vervaardigen van zelfinktende stempelautomaten, zoals ze de stempels noemen. De firma Colop werd opgericht in de stad Wels in 1980.
Omdat geen centrale registratie heeft plaatsgevonden van de verstrekking van de stempels is het niet mogelijk een lijst samen te stellen van de data wanneer stempels in gebruik zijn genomen. Voor verzamelaars van stempelafdrukken een enorme uitdaging om toch te proberen een compleet overzicht te maken.
Wil je weten welke vestigingen van TNT Post bij je in de buurt te vinden zijn? Ga dan naar www.tntpost.nl en klik op ‘vestigingen zoeken’. TNT Post heeft thans zo’n 2.400 vestigingen dus is er altijd een in de buurt.
Ook via de website van Postkantoren BV kunnen alle in de buurt zijnde postkantoren en TNT Service punten worden opgevraagd, inclusief de adressen. Ga dan naar www.postkantoor.nl.
Afdrukken van zelfinktende poststempels: een nieuw verzamelgebied!
Reacties (4) Schrijf een reactie
@Cees
Klinkt leuk dat ‘zelfinktend’ maar hoe moet ik me voorstellen? Geen stempelkussentjes meer dus? Een inktreservoir in het stempelgeval met een piepend chipje als de inkt op raakt? :)
Het werkt net als een stempel met je eigen naam en adres. Het inktkussentje bevindt zich in het stempel en het ‘plaatje’ drukt in de ruststand daartegen. Als de afdruk van het stempel wordt geplaatst klapt het plaatje om (met de verstelbare datum erin) en de afdruk is op de postzegels (of iets anders) afgedrukt. Dus inderdaad geen losse inktkussens meer, maar ook geen piepende chips. Als de inkt opraakt, wordt het kussentje in het stempel door de baliemederwerker verwisselt.
@ Cees,
Ik verzamel alle stempels van Leiden. Als ik het goed begrijp moet ik nu dus alle postkantoren en servicepunten langs en daar verzoeken om een stempel op een aan mij zelf gestuurde brief te zetten? Wil men daar aan meewerken?
Zijn er nog alternatieven om Leiden compleet te krijgen?
Ja, Willem, je zult met de fiets alle, ik dacht 15, vestigingen in Leiden moeten langsgaan om afdrukken van de nieuwe stempels te verkrijgen. Maar ik weet niet of alle vestigingen al nieuwe stempels hebben gekregen. En dan is het natuurlijk zo, dat de stempels aan de balie worden gebruikt voor specifieke baliewerkzaamheden, dus niet in eerste instantie het stempelen van gewone poststukken. Denk daarbij aan aangetekende stukken waarop postzegels zijn geplakt, pakjes en pakketten, enzovoorts. Een gewone envelop met een postzegel die verzonden moet worden gaat in de brievenbus. De baliemedewerker is ook niet verplicht een aangeboden poststuk dat in de brievenbus kan, te stempelen. Het beste lijkt me om de envelop met postzegel aan te bieden, een afdruk te vragen en zelf de bezorging naar huis te verzorgen. Weet je ook zeker, dat de brief niet nog een keer door de stempelmachine gaat.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)