Route Paris 2024: La baguette - Postzegelblog

Route Paris 2024: La baguette

0

Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk “stokje”). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel ‘Weens brood’ genoemd. Sinds 2022 wordt het stokbrood door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Duizenden baguettes zullen per dag worden gegeten tijdens de Spelen.

Geschiedenis

Komt de baguette uit Frankrijk of uit een ander Europees land? Sommigen denken dat het stokbrood net als de croissant in de 19e eeuw uit Wenen komt. In Frankrijk bestaat ook een baguette Viennoise, die wat zachter is en met melk en boter wordt gemaakt. Anderen denken dat het brood tijdens de Franse revolutie werd gegeten. Napoleon zou voor deze vorm hebben gekozen zodat soldaten het brood makkelijk konden meenemen.

 

Baguette, flûte, pistolet

Een echte baguette heeft een vaste lengte en gewicht. Hij is 55 tot 65 centimeter lang en weegt 250 tot 300 gram. Volgens de Franse Broodwet (1993) mag een baguette uit slechts vier ingrediënten bestaan: tarwebloem, water, gist en/of zuurdesem en zout. Slechts drie toevoegingen zijn toegestaan: bonen-, soja- en tarwemoutmeel. Het brood wordt snel hard en wordt daarom zo vers mogelijk gegeten en de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain (een kort formaat stokbrood) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De ‘flûte’ heet in sommige streken gewoon een ‘pain’ (brood). Een petit pain rond heet in België en Nederland een pistolet. De lange variant noemt men weleens piccolo.

In Frankrijk is stokbrood een onmisbare toevoeging aan elke maaltijd. Vaak wordt het gebruikt om vocht of vet mee van het bord te deppen; of om de smaak te neutraliseren alvorens tot een ander gerecht over te gaan. Stokbrood komt meestal reeds voor de maaltijd op tafel, al dan niet met boter.

Jaarlijks worden in Frankrijk zo’n zes miljard stokbroden verkocht. Het ambacht staat echter onder druk omdat het aantal bakkerij al lange tijd afneemt.

Elk jaar wordt een baguette wedstrijd georganiseerd, La Meilleure Baguette de Paris. De beste stokbrood ontvangt een medaille, een geldbedrag en de eer om een jaar lang stokbroodleverancier van het Élysée-paleis te worden.

 

Gebruik in Nederland en België

In veel Nederlandse restaurants wordt stokbrood met kruidenboter of tapenade als voorgerecht geserveerd. Verder is het daar een onmisbaar ingrediënt bij het fonduen en barbecueën. Typisch Belgische en Nederlandse belegde stokbroodjes zijn het broodje gezond in Nederland en het broodje smos in België. Een baguette wordt overlangs doorgesneden, waarna het wordt belegd. Ook zijn er voorgebakken varianten beschikbaar, die men thuis dan slechts gedurende een beperkte tijd dient af te bakken in de oven. Zo kan men een vers stokbrood bekomen zonder het direct na aanschaf te moeten eten.

Souvenir vel van 1 zegel in 1 vel.

 

 

Geurzegel La baguette

Het stokbrood is sinds 2022 opgenomen als immaterieel cultureel erfgoed van Frankrijk.  In totaal zijn 594.000 exemplaren in omloop gebracht in vellen van 15 zegels. De zegels ruiken alsof je een bakkerij binnenstapt. La Poste had het experiment al geprobeerd met geurzegels van koffie, chocolade, lavendel of gras. Verzamelaars kunnen nu ontbijten met La Poste. Wanneer komen de boter en de jam? Om deze zegel te ruiken, krabt u er eenvoudigweg zachtjes aan, zodat de geur vrijkomt. “Hierdoor komen de geurige capsules vrij”, meldt Damien Lavaud, drukker bij Philaposte.

Reclame van La Poste van La baguette (een bericht, een zegel, een emotie).

Het drukken van de platen werd uitgevoerd door de postzegeldrukkerij van Boulazac in de Dordogne, waarbij gebruik werd gemaakt van een specifieke techniek om de inkt op de postzegel aan te brengen zonder de geïntegreerde geurcapsules te breken.

Voor 1,96 euro, ongeveer het dubbele van de prijs van een echt stokbrood, kun je jezelf nu trakteren op dit stokbrood. Het is minder voedzaam, maar je kunt er toch je post mee over de hele wereld versturen, wat het klassieke stokbrood niet doet. Let op: hoewel deze postzegel al als warme broodjes over de toonbank gaat, is hij (nog) niet te vinden in bakkerijen, maar in tabakswinkels of traditionele postkantoren. Stel je eens voor hoe leuk het is om een postkantoor binnen te lopen en te zeggen: een stokbrood graag!

 

Meer info:

Reclame van PostNL over La baguette:

https://www.youtube.com/watch?v=QvcckI6DD8o

Olympische Spelen 2024: https://olympics.com/en/paris-2024

TeamNL: https://www.teamnl.org/

Eerdere Olympische Spelen blogs:

O.S. 2024: https://www.postzegelblog.nl/tag/route-paris-2024/

O.S. 2020: https://www.postzegelblog.nl/tag/olympische-spelen-2020/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)