Over de beginjaren van filatelistisch Noord-Korea is slechts weinig bekend. En het is beslist geen geliefd verzamelgebied in Nederland. Het was ook vrij moeilijk om aan de postzegels van dat land te komen. En ze zagen er ook niet uit, zullen velen gedacht hebben. Noord-Korea ontstond op 15 augustus 1945, nadat het vanaf 1910 bezet was geweest door Japan. Na de atoombommen werd Korea verdeeld in twee bezette gebieden. Het zuiden door de Verenigde Staten en het noorden door de Sovjet-Unie. Onder invloed van de Sovjet-Unie kwam op 29 augustus 1946 de Communistische Partij aan de macht.
Gerelateerde artikelen
In Noord-Korea werden vanaf 12 maart 1946 postzegels uitgegeven met een bloem als afbeelding (de roos van Charon) en de Diamantbergen. Op 22 april 1947 verscheen een zegel met een afbeelding van werkende vrouwen op het platteland.
De afbeelding is nauwelijks te herkennen. De zegel werd wel op drie verschillende papiersoorten gedrukt, wit, bruinachtig en zelfs bruin houthoudend papier. Ook de kleuren liepen uiteen van lichtblauw tot donkerblauw, gedeeltelijk getand maar de meeste ongetand.
Op 8 september 1948 werd in Pyongyang de Democratische Volksrepubliek Korea uitgeroepen. Dat had tot gevolg dat nieuwe postzegels werden uitgegeven. Op 9 februari 1949 kwam een zegel uit die gewijd was aan de Algemene Verkiezingen.
De zegel, met een frankeerwaarde van 6 Won, had als afbeelding de vlag van het land. Ook hier zijn verschillende papiersoorten en kleurafwijkingen te vinden. Een deel van de oplage werd voorzien van een soort doorsteektanding in de vorm van kleine rechte sneetjes, waardoor de zegels uit het vel konden worden gescheurd.
De groene zegel van 1 Won met de afbeelding van een Koreaanse onderscheiding, de Orde van Verdienste, werd uitgegeven op 4 april 1950, nog altijd op verschillende soorten papier en in kleurschakeringen.
Op 20 juni 1950 werd gevierd, dat vijf jaar eerder het land werd bevrijd van de Japanse overheersers. De serie postzegels bestond uit twee zegels van 1 Won, een van 2 Won, een van 6 Won en een van 10 Won. Ook hier vele kleurschakeringen en papiersoorten.
Dat de postzegeldrukkerij in Noord-Korea geen optimale kwaliteit hebben geleverd is duidelijk. De vele soorten papier die werden gebruikt en de gebrekkige druktechniek en afwerking hebben geen ‘mooie’ zegels opgeleverd.
Maar voor een specialist zijn deze zegels ideaal om alle mogelijke variaties te ontdekken. Daarvoor is veel kennis en geduld nodig. Kennis van druktechnieken, drukinkten, papiersoorten, tandingen, enzovoorts.
Maar kun je beschikken over een groot aantal van deze zegels, dan is het een uitdaging om deze zegels nauwkeurig te beschrijven, een ware goudmijn voor de specialist. Zou u het geduld kunnen opbrengen?
Reacties (1)
@Cees
Heb jij de hand kunnen leggen op een flinke hoeveelheid materiaal soms???
Inderdaad voor de traditionele filatelist die smacht naar de primitieve druktechnieken als steendruk of boekdruk is zo’n Koreaans zegel natuurlijk ideaal. Maar dankzij de primitiviteit ook voor elk kelder of garage drukkerijtje met alle nadelen voor de “serieuze filatelist”….
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)