Vanwaar een afbeelding van Aletta Jacobs? Heel simpel, omdat ze (had ze nog geleefd) vandaag absoluut trots zou zijn geweest, deze voorvechtster van vrouwenkiesrecht.
Gerelateerde artikelen
En waarom ze uitgerekend vandaag trots zou zijn geweest, Aletta Jacobs?! Weer heel simpel, omdat vandaag, 5 juli, maar dan in 1922 Nederlandse vrouwen voor het eerst gebruik mochten maken van actief kiesrecht. Ze mochten dus hun stem uitbrengen.
Het passief kiesrecht, het recht dus om zich verkiesbaar te stellen, hadden ze al sinds 1917. Het verkrijgen van actief kiesrecht, om precies te zijn de 60ste verjaardag van dat feit, is in 1979 gevierd met een postzegel. Ik hoor jullie denken, 1922 – 1919, daar zitten drie jaar tussen. Dat verschil zit hem in het feit dat in 1919 het actief kiesrecht voor vrouwen wettelijk werd erkend, maar dat er pas drie jaar later verkiezingen waren.
Over welke zegel we het hebben? De zegel hieronder, een ontwerp van Addy de Meester.
Twintig jaar later, in 1999 dus, in het kader van de serie Hoogtepunten uit de 20e eeuw van ontwerpers Hans Bockting en Will de l’Ecluse, is het vrouwenkiesrecht weer onderwerp voor een postzegel.
Wat me eigenlijk verbaast in dit hele verhaal? Dat er geen postzegel is – ik heb er althans geen kunnen vinden – puur ter ere van Aletta Jacobs. Lijkt me toch op zijn zachtst gezegd een postzegelwaardige vrouw?! Of was ze misschien wel iets te, laat ik het zo maar zeggen, vrijgevochten?!
Reacties (1)
Postzegels ter meerdere eer en glorie van het collectief belang zullen we maar denken. Vindt Alletta Jacobs waarschijnlijk leuker dan haar eigen hoofd op postzegel. Dit itt tot de vele ik-gerichte heren op postzegel, geheel passend bij de egocentrische mannencultuur, die niet van de huidige tijd is.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)